Setkání a události

Boj proti nenávisti zpěvem a tancem

  • Date:06.10.2013
  • Photogallery:open
Roma Pride 2013
Letošní Roma Pride  byl  oslavou romství a protestem proti rasismu
Svátek nebo protest?

Léto 2013 bylo obzvlášť „horké“. Počínaje červnem skoro každý víkend mířily pochody neonacistů do míst, kde bydlí rodiny Romů: Duchcov, České Budějovice, Ostrava, Vítkov, Plzeň, Brno, Děčín… Tvrdá rétorika, střety s policii, hesla vzbuzující atmosféru nenávisti a strachu. Opačná nálada panovala během průvodu romské hrdosti Roma Pride 2013. Byl to nejen protest proti rasismu a neonacismu, ale především manifestace hrdosti, radosti, pozitivní síly a svérázu. Romové vystoupili z role oběti a zvedli hlavu.

Jedna z hlavních organizátorek Ivanka Mariposa Čonková nazvala Roma Pride „svátkem kulturního protestu“ a pokračovala: „Žijeme v době, která není pro nás Romy lehká. V mnoha místech republiky čelíme projevům rasismu a diskriminace, proti Romům jsou mířeny i pogromy. Hlavně v této době, kdy jsou skoro každý víkend protiromské pochody, chceme ukázat, že můžeme beze strachu a hrdě chodit po ulicích a máme co současné společnosti nabídnout. Vzpomínáme na svoji kulturu a prezentujeme ji lidem kolem nás“. Tato drobná mladá žena, která s obdivuhodnou lehkostí vedla průvod několika set lidí, vyznává politiku aktivního nenásilí, kterou zastával Martin Luther King.

Účastníky průvodu uvítal v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí duchovní československé církve husitské Ladislav Jurek.

Požehnal svátečnímu dni a celému průvodu, podpořil soužití všech etnik a nárok Romů na jejich hrdost.

Raději si zazpíváme, než abychom někomu nadávali

Od událostí v Janově v roce 2008 Jozef Miker ze severočeské Krupky nevynechal skoro žádný neonacistický pochod. Jezdí pomáhat místním lidem, dodávat jim odvahu ukázat svou důstojnost a postavit se neonacistům. „Bojujeme proti neonacismu nikoliv násilím, ale svojí kulturou, abychom ukázali, že nejsme násilníci, že raději zazpíváme, než abychom někomu nadávali a proti někomu zbrojili“. Jozef Miker chce bojovat proti neonacismu i na parlamentní půdě – v letošních sněmovních volbách kandiduje za Stranu zelených.

„My nechceme, aby se naše děti bály chodit do školy. My nechceme znovu nacismus,“prohlásil předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer. Trápí ho, že k pochodům neonacistů „se přidávají i slušní lidí…“ „Já vím, že je krize, ale dotýká se to nás všech. A není to naše vina. Je to vína vlády,“ podotkl hořce.

Neonacisti v ulicích: je to selhání politiků?

Jozef Miker si posteskl, že problematika Romů nezajímá žádného vysokého politika. Skutečně, politická podpora letošního Roma Pride byla mizivá. Průvodu se zúčastnili pouze zelení včetně předsedy zelených Ondřeje Lišky.

Předseda zelených Ondřej Liška je přesvědčen, že politici se obávají o hlasy před volbami. Já se domnívám, že se spíše o problematiku Romů a neonacismu nezajímají. Letošní duhový průvod Prague Pride politici podpořili v daleko hojnějším počtu.

Rasistické demonstrace podporují nárůst protiromských nálad. To, že je politici přechází mlčením, legitimizuje otevřené projevy nevraživosti vůči skupině osob. A politické napětí kolem pádu vlády takovou atmosféru ještě umocnilo.

Jedním z mála politiků, kteří se pravidelně vyjadřují k problematice neonacismu a rasismu v naší zemí je prezident republiky. Miloš Zeman je přesvědčen, že ostatní politici neonacismus podceňují. „Ano, teď to není ještě tak horké, ale na druhé straně chovat si krajtu v koupelně a čekat, až vyroste a zadusí vás, není příliš prozíravé," řekl Zeman v srpnu v Hovorech z Lán na Radiožurnálu.

Pane prezidente, zastavte rasismus!

Ze Staroměstského náměstí průvod vyrazil směrem k Pražskému hradu. V čele tančily dívky v barevných krojích. Průvod prošel Kaprovou ulicí a přes náměstí Jana Palacha na Mánesův most. K průvodu spontánně se připojovali turisté a Pražané. Proběhla výměna názorů s několika kritiky průvodu, ale nedošlo k žádným incidentům. Místo diskuse průvod skandoval „Máme vás rádi!“

V průvodu šli převážně Romové, bylo mnoho mladých lidí, kteří zpívali, rapovali, bubnovali nebo svým způsobem vyjadřovali názory na problémy komunity. Většina lidí pak pokračovala po schodech na Hradčanské náměstí. Celou cestu Romové a jejich přátelé zpívali a skandovali: "Černý, bílý spojme síly“, „Stop násilí“, „Nenávist není řešení“, „Jsme tu doma“…

Před branou do prvního nádvoří Pražského hradu se účastníci průvodu provolávali hesla s žádostí, aby se prezident republiky zasadil o řešení problémů rasismu.

Letošní Roma Pride byl především oslavou. Potvrzením toho byl program, jímž kromě pochodu ze Staroměstského náměstí na Hrad byla bohoslužba ve staroměstském kostele sv. Martina Ve zdi, večerní workshop hip-hopové hudby, koncert kapely La čhavendar - či speciality romské kuchyně. Také svatý Petr přispěl ke zdaru akce teplým a slunečným počasím.

 

Fotogalerie

  • Date:06.10.2013
  • Zdroj:Blogy Aktuálně.cz
  • Autor:Džamila Stehlíková, foto Alena Prevorová