Aktuality

Poselstvím letošního Prague Pride byla podpora manželství pro všechny, kterému fandí 67 % české společnosti

  • Date:08.08.2020
Prague Pride 2020. Jiří Hromada a Džamila Stehlíková
Novela občanského zákoníku je ve sněmovně u ledu.
Přes svůj odlehčený sváteční ráz je Prague Pride výsostné politikum, a to i tehdy, když se k němu nevyjádři český prezident. Svoji míru liberalismu a tolerance, postoje k lidským právům demonstrují osobnosti, podniky, politické strany a celé státy. Navíc i v dnešní liberální době Prague Pride pomáhá LGBT lidem s coming outem. Ukazují jim známé i méně známé tváře s podobnou zkušeností, nabízejí jim prostor k setkání a sdílení toho, co prožívají.

Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila podobu letošních pochodů hrdosti. Po celém světě bylo zrušeno více než 400 festivalů Pride včetně největších v Londýně či New Yorku.  Místo duhového průvodu v Praze vypluly letos lodě na Vltavu.

Poselstvím letošního Prague Pride a závěrečné duhové plavby byla podpora manželství pro všechny.  Pride navazuje na aktivity iniciativy Jsme fér, která se u nás snaží o uzákonění manželství pro všechny. Pod papírovou petici nasbírala přes 70 tisíc podpisů, které před dvěma lety předala Poslanecké sněmovně. Tak jako láska je jen jedna, tak i manželství má být jen jedno. Zatím tomu tak není, gay a lesbické páry mají pouze registrované partnerství. Existuje více než 100 rozdílů mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím. Manželství pro všechny podporuje 67 % společnosti.

Novelu občanského zákoníku s manželstvím pro všechny předložilo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů. Podle nich má změna zajistit gayům a lesbám i jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci.

Dolní komora začala předlohu projednávat v listopadu 2018 a vrátila se k ní v březnu 2019, úvodní debatu ale dosud neukončila.

  • Date:08.08.2020