Politika

Liberální ekologická strana LES podpoří ve volbách Top09 a členové LES budou kandidovat na kandidátkách Top09.

  • Date:13.07.2017
  • Photogallery:open
Tisková konference LES a TOP 09
Jde tedy o kandidaturu Top09 s podporou LES, nikoli o koalici? kandidáti Liberálně ekologické strany budou mít za jmény v závorce (LES). 
Podstatou dohody LES a TOP 09 je programová shoda v základní orientaci naši země na Západ, směrem k aktivnějšímu členství v EU a NATO, podpora lidských práv, vymezení se proti oligarchizaci politiky a komunismu, podpora kultury a zejména shoda na potřebě posílit ochranu životního prostředí.
 
Experti obou stran v průběhu léta vypracovali “Memorandum o ochraně přírody, krajiny a klimatu”. Na Memorandu za LES pracovali Martin Bursík, Laco Miko, Roman Haken, Tomáš Havlíček a Jan Hollan. Za Top09 to byly Bedřich Moldan, poslanec Jiří Kučera, Jakub Hruška, Bořivoj Šarapatka, Tomáš Tesař a další.
 
Dohoda nad účastí LES na kandidátkách TOP 09 je následující:
 
– volební obvod Praha: Olga Sommerová (6. místo) a Kateřina Dejmalová (13. místo)
– volební obvod Královéhradecký kraj: Petr Hrubý (5. místo), Jan Balcar (10. místo)
– volební obvod Jihomoravský kraj: Tomáš Havlíček (17. místo)
– volební obvod Ústecký kraj: Džamila Stehlíková (12. místo)
– volební obvod Olomouc: Roman Haken (14. místo)

Spojení konzervativní strany a liberální strany není nijak překvapivé. Ochrana přírody bytostně konzervativní téma.
 
„Doufám, že voliči si také uvědomí, že pro přežití našich dětí a vnoučat je čistá voda, zachování našich lesů a ochrana půdy před jejím dalším drancováním stěžejní úkol naší generace,“ apeloval na tiskové konferenci 13.7.2017 čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Rozhodli jsme se netříštit demokratické síly a podpořit TOP 09, která je nám svým programem nejbližší. Shodujeme se na zachování prozápadní orientace České republiky, posílení role v EU a NATO, podpoře lidských práv, antikomunismu a odporu proti oligarchizaci politiky,“ uvedl šéf LES Martin Bursík. Podle něho rozdíly mezi liberálním LES a konzervativní TOP 09 jsou, "ale v tom zásadním se shodneme,“ řěkl Bursík na tiskové konferenci.

Hlavní tváří LES v podzimních volbách bude filmařka Olga Sommerová, která bude kandidovat v Praze na šestém místě. Za LES kandiuje i bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, v Ústeckém kraji se na kandidátce nachází na dvanáctém místě. Bursík kandidovat nebude, chce se věnovat ochraně klimatu. Součástí dohody obou stran je záměr zpracovat memorandum o ochraně přírody, na čemž se Bursík bude podílet.

Fotogalerie

  • Date:13.07.2017