Aktuality

Dvacet let po masakru čtyř osmiček v Barmě uctila ministryně Stehlíková památku obětí a vyzvala k osvobození barmských vězňů svědomí

  • Date:08.08.2008
Shromáždění na Národní třídě
Praha 8. srpna 2008. Ministryně Džamila Stehlíková se zúčastnila shromáždění na protest proti porušování lidských práv a za osvobození politických vězňů v Barmě. Symbolickou adopcí vězněného Nay Phone Latta, který se provinil vyjádřením svého názoru na blogu, upozornila ministryně Stehlíková na porušování svobody slova v této zemí.
Samotný fakt, že Čína zahájila olympijské hry na den přesně dvacet let po brutálním potlačení povstání čtyř osmiček 8. 8. 1988 v Barmě, považuje ministryně za projev bezohlednosti velmoci vůči svému jižnímu sousedu a vůči problematice lidských práv obecně. Čína drží ochrannou ruku nad diktátorským barmským režimem a nese svůj díl zodpovědnosti za udržení vojenské diktatury u moci a hospodářský úpadek v zemi. „Poukazovat na porušování lidských práv v Číně a v dalších autoritářských státech, které Čína podporuje, má smysl,“ řekla ministryně Stehlíková. „Pouze společný mezinárodní tlak na vlády těchto zemí je přiměje k zavedení demokratických změn,“ dodala Stehlíková.
  • Date:08.08.2008
  • Autor:Džamila Stehlíková