Aktuality

Účastníci Letní akademie Strany zelených uctili památku obětí romského holocaustu v Letech u Písku

  • Date:03.08.2008
Zelení přátelé a přítelkyně v Letech u Písku ve vyobrazení Jana Bendy
Účastníci Letní akademie Strany zelených navštívili památník v Letech u Písku.
Právě z internačního tábora v Letech u Písku bylo transportováno do Osvětimi přes 500 Romů z Čech. Tzv. cikánským táborem v Letech prošlo v letech 1942 - 1943 přes 1 300 osob, čtvrtina kruté podmínky internace nepřežila, zbývající vězňové byli transportováni k vyhlazení do tábora v Osvětimi-Březince. Další internační tábor na území bývalého Protektorátu Čechy a Morava se nacházel poblíž Hodonína u Kunštátu.
Ministryně Džamila Stehlíková navrhne vládě komplexní řešení míst připomínajících romský holocaust v Čechách a na Moravě. Jednou z možností je zřízení fondu, do kterého budou přispívat i zahraniční subjekty. „Zahraniční účast na tomto projektu vnímám jako projev mezinárodní zodpovědnosti za události druhé světové války a snahu zachovat paměť o této tragedii tak, aby se lidstvo vyvarovalo jejího opakování," řekla ministryně Stehlíková.
V historickém areálu bývalého protektorátního internačního cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu by mělo vzniknout Mezinárodní dokumentační a vzdělávací centrum romského holocaustu. Osudy Romů za totalitních režimů ve dvacátém století se zabývá i Ústav pro studium totalitních režimů.
  • Date:03.08.2008