Aktuality

Setkání s duchovním vůdcem Tibetu dalajlámou

  • Date:01.12.2008
  • Photogallery:open
Ministryně Džamila Stehlíková se na půdě poslanecké sněmovny parlamentu setkala s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou
Dalajláma při návštěvě v Praze přesvědčoval, že jeho osud, i dějiny Střední a Východní Evropy dokazují, že dobro se prosadí i v konfrontaci s autoritářskými režimy.

Dalajláma v průběhu své pražské návštěvy zavítal také na půdu poslanecké sněmovny parlamentu. Debatoval zde s ministryní pro lidská práva a menšiny Džamilou Stehlíkovou, předsedou Strany zelených a ministrem Martinem Bursíkem, ministryní Vlastou Parkanovou (KDU - ČSL) poslankyněmi Kateřinou Jacques (SZ) a Lucií Talmanovou (ODS) a s některými lidmi působícími v občanském sektoru a prosazujícími mylšenky lidských práv a rovných příležitostí pro všechny. 

Na setkání s veřejností a s českými novináři přišel v doprovodu ministryně Stehlíkové a poslankyň a poslanců ze Skupiny přátel Tibetu, která v dolní parlamentní komoře působí od loňského února. Dalajláma vyjadřoval svými klidně pronášenými větami jistotu, že střední cesta, tedy cesta rozumu a dialogu, vede k optimálním výsledkům. V jeho životě a osudu člověka ve dvacátém století došlo k mnoha výkyvům na tu či onu stranu, několikrát jsme stáli tváří v tvář zničení lidstva. Člověk však obstál a je nyní silnější  a zkušenější. Dialogem, učením a nasloucháním dosáhneme dobrého života lidí a zachování kulturní rozmanitosti snáze než otevřeným bojem a stupňováním požadavků, shrnul dalajláma svou misi.

Člověk, který se v životě setkal snad s každým důležitým politickým vůdcem druhé poloviny dvacátého století včetně Maa C´tunga, na závěr obdaroval své přátele z řad politiků a veřejnosti bílou rouškou symbolizující pokoj.

Dalajláma byl v České republice na pozvání presidenta Václava Havla a Nadace Forum 2000.

Fotogalerie

  • Date:01.12.2008