Aktuality

Nárůst HIV pozitivních v ČR překonal loňský rekord

  • Date:01.12.2008
Džamila Stehlíková, Jiří Hromada, Ivo Procházka a Miroslav Hlavatý v průběhu happeningu ke Dni boje proti HIV/AIDS v Praze na Václavském náměstí
Součástí Dne boje proti AIDS, který má připomenout nebezpečnou chorobu, informovat lidi o rizicích a o prevenci HIV/AIDS, je celá řada happeningových akcí.
Akce podpoří a většiny z nich se zúčastní ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková a její spolupracovníci. Tradiční je stánek na Václavském náměstí s bubeníky, jejichž naléhavé rytmy přilákaly velké množství lidí. Do akce Červená stužka, jejíž součástí je rovněž sbírka na podporu boje proti AIDS a bezplatné a anonymní testování v Domě světla, se zapojila řada středních škol po celé České republice.
Nebezpečí choroby AIDS a šíření viru HIV je v tom, že je to nemoc nevyléčitelná a organizace, které monitorují počet nakažených, hlásí, že počty nově nakažených rychle rostou. K 31. říjnu přibylo 128 prokazatelně nových případů HIV pozitivních, zejména mezi mladými lidmi do 30 let. V 85 % případů dochází k přenosu choroby pohlavním stykem. V mezinárodním srovnávání přitom Češi zaostávají v používání kondomu při pohlavním styku a to i s neznámým člověkem.
Dnes bude také zakončen pražský umělecký festival Art for Life. Tvořila jej série benefičních prodejních výstav uměleckých děl, setkání a koncertů. Ceny nabízených uměleckých děl činily násobky 300,- Kč - tedy ceny za jedno testování na přítomnost HIV viru v krvi. Výtěžek prodeje uměleckých děl je k dnešnímu dni zhruba 86 000 korun českých podle informací galeristy Martina Kamene, uměleckého vedoucího Galerie Chemistry. V této galerii proběhne dnes od 18:00 aukce zbylých artefaktů. Koordinátor projektu Daniel Kupšovský poté předá peníze řediteli Domu světla Miroslavu Hlavatému. Tyto prostředky budou využity pro účely anonymního testování na HIV infekce.
Ředitel Domu světla, kde se testuje přítomnost viru HIV v krvi, Miroslav Hlavatý, míní, že za rok 2008 dosáhne počet nových případů HIV pozitivních 150, přičemž skutečně nakažených může být desetkrát více, než udávají oficiální statistiky. Podle Národní referenční laboratoře pro AIDS v Česku žilo v zemi k poslednímu říjnovému dni 1170 HIV pozitivních lidí, 261 z nakažených onemocnělo AIDS. Nemoc si již vyžádala 140 obětí, 7 z nich zemřelo v roce 2008.
HIV pozitivních přibývá zejména v mladé generaci, která ztrácí z nemoci respekt. V Česku se nejčastěji nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let.
  • Date:01.12.2008