Aktuality

Víza pro občany České republiky pro cesty do Kanady se zavádět nebudou

  • Date:20.11.2008
Jason Kenney: bezvízový režim do Kanady zůstane pro české občany zachován
Přestože počet žadatelů o azyl z České republiky překročil povolenou kvótu, kanadská vláda nebude zavádět pro občany České republiky vízovou povinnost.
To je výsledek jednání ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové s představiteli kanadské vlády. Součástí programu státní návštěvy ministryně jsou vedle oficiálních jednání také setkání s krajany. Ministryně navštívila i největší kanadské romské komunitní centrum, které se nachází v Torontu. Stehlíková po svém návratu zajistí lepší informovanost českých občanů o tom, jak získat legálně práci a pobyt v Kanadě. Tato velmi otevřená země totiž nabízí několik set tisíc pracovních míst pro cizí státní příslušníky každý rok a není proto potřeba zneužívat statutu politického uprchlíka, chce-li někdo v Kanadě žít a pracovat.

Ministryně během své třídenní návštěvy jednala s představiteli Ministerstva pro občanství a imigraci a Nezávislým orgánem pro uprchlíky, který v Kanadě rozhoduje o udílení azylu. Diskutovány byly otázky bilaterální spolupráce, migrace, bezpečnosti, boje proti terorismu a obchodu s lidmi. V programu je též jednání s ministrem zahraničních věcí Kanady Lawrencem Cannonem.

Ve středu 19. listopadu se Stehlíková sešla s ministrem pro občanství, imigraci a multikulturalismus Jasonem Kennym. Oba představitelé se shodli, že Česká republika i Kanada mají zájem zachovat bezvízový styk pro české občany nehledě na to, že v současné době byla překročena kvóta pro české žadatele, která činí 2 % z celkového počtu žadatelů o azyl v Kanadě. Pro srovnání, počet žádostí ze Slovenské republiky byl v prvních devíti měsících roku 2008 desetkrát nižší než z ČR.

Ministryně zdůraznila, že existují integrační programy, jak přicestovat, žít a pracovat v Kanadě legálně a nezneužívat statutu politického uprchlíka. "Tyto informace budou veřejně dostupné všem potenciálním žadatelům o život v Kanadě," řekla ministryně Stehlíková.

Během své návštěvy se setkala s krajany a také s romskými spoluobčany z obou přistěhovaleckých vln, tedy z roku 1997 a 2008, a navštívila největší kanadské komunitní centrum pro Romy v Torontu. Ministryně poděkovala za Českou republiku ministru Kenneymu a vládě za jejich angažovanost při vybudování pomníku obětem komunismu v Ottawě. Jeho vybudování iniciovali čeští krajané v Kanadě a vláda je podpořila finančně.

  • Date:20.11.2008