Téma dne

Ministryně Stehlíková vyjádřila uznání rozhodnutí britské ministryni vnitra Jacqui Smith udělit azyl iránskému gayi Mehdímu Kazemímu

  • Date:25.05.2008
poprava v Íránu
Ministryně pro menšina a lidská práva Džamila Stehlíková zaslala děkovný dopis velvyslankyni Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v ČR paní Lindě Joy Duffield, v kterém vyjadřuje uznání rozhodnutí britské ministryni vnitra Jacqui Smith udělit azyl iránskému gayi Mehdímu Kazemímu.
Mehdímu Kazemímu hrozila deportace zpět do Íránu s velmi pravděpodobným trestem smrti z důvodu jeho odlišné sexuální orientace. Úředníci britského ministerstva vnitra potvrdili rozhodnutí o udělení azylu v úterý 20. května.

Dnes devatenáctiletý Kazemi přijel do Velké Británie již v roce 2004 na studijní pobyt. Během něj se dozvěděl, že jeho partner byl v Iránu zatčen a za sodomii odsouzen k trestu smrti oběšením. Jelikož se Kazemí obával, že stejně tak může být po návratu do Iránu popraven také on sám, požádal v roce 2007 o azyl ve Velké Británii. Ten mu byl poprvé zamítnut. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková tehdy o osudu mladého muže jednala s britskou velvyslankyní Lindou Joy Duffield.

„Jsem velmi potěšena, že paní velvyslankyně neprodleně tlumočila britské vládě žádost mou a českých gay a lesbických hnutí o zvážení nepříznivé situace pana Kazemího," řekla Stehlíková. „Mé uznání patří rovněž britské ministryni vnitra za to, že přehodnotila původní rozhodnutí svého úřadu a udělením azylu ve Velké Británii zabránila mučení, ponižování či dokonce smrti mladého nevinného člověka, takto ohroženého jen kvůli odlišné sexuální orientaci," dodala Stehlíková.

  • Date:25.05.2008