Prevence násilí na dětech

Týrání pozná na vlastní kůži až 40 tisíc dětí

  • Date:25.07.2008
obrázek ke kampani proti týrání dětí
ČT24: Počty týraných a zneužívaných dětí se podle statistik stále zvyšují. 

V České republice se s ním na vlastní kůži setká až 40 tisíc dětí, což je podle Fondu ohrožených dětí až 11krát více, než třeba ve Velké Británii. Odhalit se ale podaří jen zlomek případů.Ministryně Džamila Stehlíková chce proto zřídit nový úřad ombudsmana, který by měl práva dětí na starosti. Například v severských státech hájí práva dětí už přes 15 let.
"Ve všech zemích, kde se zavedla instituce dětského ombudsmana, se postavení dětí výrazně zlepšilo," uvedla ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. Ombudsman Otakar Motejl se ale obává, že pokud by se jednalo pouze o parafrázi jeho úřadu, mohl by vzniknout kompetenční konflikt. Všechny případy je navíc podle něj třeba posuzovat nejen z pohledu dětí, ale taky rodičů.
Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková ale podotkla, že tomu tak vždy není: "Pan doktor Motejl, podle těch případů, které jsme řešili, hájí zejména práva dospělých. Rodičům i mně se zdá, jako by Úmluvu o právech dítěte vůbec nebral v úvahu." Politici i organizace na ochranu dětí se sice shodují, že je potřeba děti lépe chránit, na dětského ombudsmana si ale Česko ještě minimálně dva roky počká. Nejsou na něj peníze.
V roce 2006 bylo za týrání dětí odsouzeno 93 lidí, většina z nich ale jen k podmínečnému trestu. Zatím poslední případ řeší policie v Bílině na Teplicku, kde měli rodiče krutě zacházet s dětmi ve věku tři a čtyři roky. Oba už byli obviněni z trestného činu ohrožování výchovy mládeže. Zda se nedopustili i týrání svěřené osoby bude podle předsedy senátu Okresního soudu v Teplicích Miroslava Čapka soud rozhodovat v hlavním líčení.

Související články v médiích: 

Rodiče z Bíliny na Teplicku jsou podezřelí z týrání dětí

Týráno nebo zneužíváno bylo v roce 2007 více dětí než o rok dříve

  • Date:25.07.2008
  • Zdroj:ČT 24