Setkání a události

Projekt Pamětí Krušnohoří oslavil deset let

  • Date:28.09.2014
  • Photogallery:open
Anna Hammerschmidtová z Kovářské výpráví o osudech své rodiny po válce
Vznikla databáze dokumentárních filmů, filmových portrétů a amatérských biografických snímků s tematikou českých Němců

Narodila se v horské vesničce Hora sv. Šebestiána několik kilometrů od hranic s Německem. Všichni její příbuzní byli sociální demokrati – otec, matka, strýc a teta. Ona – ačkoliv se narodila v německé rodině - chodila do české školky a školy. Za války její strýc byl odvlečen do koncentráku, otec přišel o zaměstnání a celá rodina měla problémy, jak vůbec přežít.

Po válce rodina zůstala v Československu, prarodiče byli  odsunuti z pohraničí do Německa. Hedvika Hurníková měla českého manžela a ideologie, které cloumaly dějinami, ji nezajímaly. Založila a několik desetiletí vedla Kulturní sdružení občanů německé národnosti v Chomutově, byla členkou celorepublikové rady této organizace.

Právě podobné osudy již deset let mapují  nadšenci ze sdružení Relikty a Kuprospěchu. Vytvořili rozsáhlou databázi autentických vzpomínek a zážitků takzvaných českých Němců, kteří ještě stále žijí po obou stranách Krušných hor. Zajímají je autentické osudy pamětníků a proměny života v Krušných horách.

V posledních letech se projekt věnuje i osudům Čechů, odsunutým po Mnichovu a rodin, které přišli o domovy kvůli těžbě uhlí. Nadšencům nejde o nějaké politické sdělení nebo historickou analýzu. Zcela syrové rozhovory s těmito lidmi přináší samy o sobě dost silné příběhy, které mluví o tom, jak se po válce trhaly rodiny, jak se naopak v klidu žilo před ní, i to, jak mizely některé vesničky a městečka, lidé se stěhovali a měnili. Důležité je poznat jejich pocity, jejich vnímání toho, co se tu v uplynulém století odehrálo.

 

Dokumenty o českých Němcích z hor budou k dispozici veřejnosti v digitální formě v chomutovském muzeu.

Fotogalerie

  • Date:28.09.2014
  • Zdroj:Relikty
  • Autor:Džamila Stehlíková