Z diáře

Průvod Prague Pride: PRO a PROTI

  • Date:17.08.2013
  • Photogallery:open
Americký velvyslanec na Prague Pride
aneb, jak neusnout na vavřínechue Pride: PRO a PROTI
Když jsem se ptala kamarádů, jestli přijdou na letošní průvod Prague Pride, hned několik mě překvapilo tím, že považují tyto pochody hrdosti za zbytečné pro českou společnost. Česká republika podle nich nediskriminuje gaye, lesby a transsexuály natolik, aby za jejich lidská práva musely desítky tisíc lidí demonstrovat v ulicích. Možná za tím byla pouze pohodlnost a touha mít sluneční víkend jen pro sebe, možná událost, která se stála tradicí, ztratila něco ze svého půvabu. Několik mých kamarádek dokonce vyjádřilo názor, že průvod může udělat i negativní reklamu, protože v médiích prezentované defilé polonahých výstředníků připomíná víc varieté či travesti show než demonstraci důstojnosti a podporu lidských práv gay, lesbické, bisexuální a transgender (LGBT) komunity.

Norbert Peticzky: Česko nepotřebuje karnevalové průvody hrdosti, je to tolerantní stát…

„Jsem naprosto vyrovnán s tím, že jsem gay, mám partnera a nemám sebemenší problém to přiznat, ale do průvodu Prague Pride nepůjdu,“ prohlásil zpěvák Norbert Peticzky. Od finalisty Československé Superstar 2011 a úspěšného mladého umělce bych nečekala přehnanou ostýchavost či neochotu prezentovat se na veřejnosti. Vloni Norbert Peticzky zpíval na koncertě na Střeleckém ostrově právě na závěr průvodu Prague Pride. Proč tedy nechce podpořit komunitu, kterou tak úspěšně reprezentuje v šoubyznysu? „Nikdy jsem nezažil žádnou diskriminaci gayů a nemám zapotřebí jít do karnevalového průvodu, z kterého média stejně vytrhnou jen pár odvážných záběrů za hranicí dobrého vkusu,“ vysvětloval mi Norbert. „Na festivalu Prague Pride podporuji všechny doprovodné akce, diskuse, divadelní představení a další umělecké projekty, protože mají smysl, prezentují LGBT komunitu na veřejnosti v pozitivním a seriózním světle. Ale průvod Prahou podle mě komunita ani společnost nepotřebují. Ať se každý příslušník této menšiny nebojí přiznat svoji sexuální orientaci, ať se dobře a úspěšně prosadí v oblasti své práce, a uvidí, že ho společnost nezavrhne, ale naopak podpoří“, dodal Norbert.

Tyto názory nebyly výjimečné, a tak mi spousta kamarádů a známých v průvodu chyběla. O to více si cením postojů a názorů lidí, kteří se i letos průvodu zúčastnili a považují tyto akce v ulicích měst za potřebné.

Velvyslanec USA v ČR Norman Eisen: It gets better. Bude to lepší.

Průvodu se zúčastnil velvyslanec USA v ČR Norman Eisen s poselstvím pro gay, lesbickou, bisexuální a transgender (LGBT) mládež: "Bude líp". Ví, že tito mladí lidé musí čelit diskriminaci na základě své sexuální orientace, ale zároveň je povzbudil: v boji za svoje práva mají širokou podporu veřejnosti.

Velvyslanec USA Norman Eisen v průvodu

Průvod Prague Pride se proměnil v setkání veřejnosti s LGBT komunitou, v poselství solidarity a podpory (mimo jiného i od prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy).

Martin C. Putna: školou občanské angažovanosti byla pro mě Amerika

Profesor Martin C. Putna šel v čele průvodu s výmluvnou cedulí „Všichni jsme děti boží“ a vedle své exotické okouzlující společnice - nefalšované indické hidžry - se celou dobu tvářil profesorsky vážně a neusmíval se ani na výzvy fotografů. Jeho úsměvy patřily jenom jí (nebo jemu?). Prozradil mi, že pozornost lidí lemujících chodníky je pro něj zatěžkávací zkouškou a neustále cvakání fotoaparátů přímo nesnáší. Nejraději by během průvodu provedl bleskový sociologický průzkum, aby zjistil, jaké demografické skupiny se ho zúčastnily.

Profesor Martin C. Putna v průvodu

Zeptala jsem se pana profesora, proč tedy vyměnil roli vědce za roli občanského aktivisty v čele mnohatisícového průvodu, a to i bez ohledu na nedávnou kritiku prezidenta republiky. Odpověděl, že tomuto aktivnímu občanskému postoji se naučil ve Spojených státech. Prvního Gay Pride ve svém životě se zúčastnil v Bostonu na pozvání svého kolegy-vědce a jeho partnera, a že se tam k průvodu připojili heterosexuální studenti a studentky univerzity, aby vyjádřili podporu svým oblíbeným pedagogům. Bostonský Gay Pride byl pro profesora Putnu školou aktivního života občanské společnosti, složené z nejrůznějších menšin: „být vidět a respektovat se navzájem“.

Nic proti ničemu: Jiří X. Doležal souloží s holkami a senátor Jiří Čunek podporuje tradiční rodinu

Po boku profesora Putny se v čele průvodu na chvíli objevil i novinář Jiří X. Doležal s plakátem, oznamujícím, že souloží s holkami. Účastníci průvodu ho přijali s úsměvem a shovívavostí – vždyť je to průvod různorodosti, a heterosexualita do universální lásky beze sporu patří.

Jiří X. Doležal

Bez vzájemných střetů se obešel i Pochod pro rodinu, který svolali Mladí křesťanští demokraté s podporou iniciativy D.O.S.T. v čele se senátorem Jiřím Čunkem. Ten úvodem prohlásil, že by pozvání na Prague Pride nepřijal. A padesátka účastníků svou podporu tradiční rodiny v ulicích naplno využila. Bez Prague Pride by se nesešla a proto i tyto protesty patří ke koloritu průvodu.

Czeslaw Walek: Průvod nastavuje společnosti zrcadlo, do jaké míry je otevřena

Ředitel festivalu Prague Pride Czeslaw Walek považuje průvod za potřebný proto, že umožňuje společnosti zažít odlišnost. Tento zážitek společenské rozmanitosti nejlépe poskytuje Praha. Podle Czeslawa Walka průvod nastavuje společnosti zrcadlo, do jaké míry je otevřena. Průvod je také důležitý pro tisíce gayů a leseb, kteří se bojí "vyoutovat", tedy otevřeně přiznat svoji sexuální orientaci, aby je společnost neodmítla. V průvodu se přesvědčí, že být gay nebo lesba je normální.

Czeslaw Walek

Czeslaw Walek považuje karnevalový průvod za mix aktivizmu a party. Jako politickou aktivitu a možnost prezentovat stranické priority vnímají účast na karnevalovém průvodu tradičně Strana zelených, Piráti nebo Mladí sociální demokraté.

Strana zelených na Prague Pride

Jiří Dienstbier: průvod upozorňuje na to, že v oblasti rovných práv pro všechny menšiny máme co dohánět.

U zářivě oranžového stánku na Letné hájil barvy své strany a ochotně debatoval s účastníky průvodu senátor Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier

Podle jeho názoru tolerance ve společnosti a rovná práva pro příslušníky všech menšin nejsou samozřejmostí. Soudí, že průvod Prague Pride má smysl, protože upozorňuje na to, že k dokonalosti má česká společnost daleko a máme co dohánět.

Fero Fenič: demokratická společnost je rozmanitá.

Režisér, scenárista a producent Fero Fenič upozornil na obrovský společenský potenciál tohoto „průvodu mládí“. Podle něj věk většiny účastníků nepřesahuje 30 let. Je to generace nepoznamenaná totalitou, daleko otevřenější a jak doufá i do budoucna společensky aktivnější.
Fero Feniče zaujala v průvodu rozmanitost společenských skupin. Byli tam například křesťané, studenti Karlovy univerzity, rodiče s dětmi, svobodné matky, zástupci politických stran, zdravotně postižení, například nevidomí či neslyšící. Nezná jinou občanskou akci, která by shromáždila tolik lidí – minimálně dvacet tisíc.

Fero Fenič

Proto ho překvapila slabší účast politických stran a neschopnost politiků podchytit potenciál této akce a oslovit účastníky. Věří, že se čeští politici přestanou bát, že by jim coming out zničil politickou kariéru. Naopak, časem se objeví zajímavý mladý politik gay, který osloví nejen příslušníky své komunity, ale může strhnout nespokojence a voliče z jiných menšinových skupin, či jakkoliv jinak marginalizované občany. Shodli jsme se v názoru, že demokratická společnost může přežít jen v podmínkách plurality. Pospolitost má být rozmanitá.

Martina Štěpánková: pozitivní změna nepřijde sama od sebe, je zapotřebí se aktivně domáhat svých práv

Martina Štěpánková, aktivistka hnutí PROUD, považuje Prague Pride za důležitý, protože podporuje lidská práva a rovnost všech. V ČR stejně jako ve světě Pride znamená úsilí o úplné zrovnoprávnění LGBT menšiny s majoritou, ke které je v České republice ještě daleko. Podle Martiny Štěpánkové každodenní žitá realita není tak skvělá, jak si všichni myslíme, proto v Česku nemáme skoro žádné „vyoutované“ politiky a sportovce. Coming out jakékoliv významné osobnosti je stále vnímán jako něco ojedinělého. Stejnopohlavní rodiny nejsou akceptovány mnohými zástupci majority ani českými zákony. Je zapotřebí aktivně usilovat o změnu, pozitivní změna nepřijde sama od sebe. Proto je důležité do průvodů chodit a být vidět, je zapotřebí se aktivně domáhat svých práv. Pride je svátek a zároveň i politická akce. Pochod se vnímá spíše jako sváteční událost, ale spousta akcí k otázkám homofobie, týkajících se coming outu v politice, kultuře či ve sportu, ukazuje na to, že festival Prague Pride má daleko širší záběr a ambice než průvod městem a zábava.

Zdeněk Sloboda: LGBT komunita nejsou jen kluci v tangách, ale i rodiče s dětmi

Sociolog a člen PROUDu Zdeněk Sloboda rovněž považuje průvod za klíčový pro prezentaci LGBT komunity navenek. Proto byla uspořádána i kočárková jízda rodičů s dětmi, aby bylo vidět, že tato komunita je různorodá a neskládá se jen z kluků v tangách či výstředních postav s make-upem a parukami. „Jako gayové a lesby žijeme sice pohodový život v porovnání se státy na východ od nás, ale nezapomínejme, že může být hůř“, upozornil Sloboda. Připomněl, že poslední konzervativní vláda zhoršila hned několik zákonných norem ve vztahu k sexuálním menšinám, například omezila přístup k umělému oplodnění, nezahrnula zákon o registrovaném partnerství do nového občanského zákoníku, jako kdyby nešlo o občany... Proto je zapotřebí stále připomínat, že lidská práva se musí chránit neustále.

Průvod


Jan Wintr: občanská společnost v ulicích oslavuje svobodu

Ústavní právník Jan Wintr ve svém vyjádření byl velmi stručný. „Je to především pěkná a krásná akce, je to taková oslava svobody, kdy se sejdeme s přáteli.“ Myslí si, že občanská společnost má být v ulicích, což se v České republice nestává často. Průvod Prague Pride proto považuje za významný příspěvek.

Jiří Hromada: aby svět nebyl nudně černobílý…

Radostná, sváteční nota zazněla i ve vyjádření prezidenta Herecké asociace a gay aktivisty Jiřího Hromady. „Pride je v dnešní skeptické, tíživé době oslavou jinakosti – nikoliv demonstrací za výhody LGBT minorit,“ míní Hromada. Nepotřebujeme jej pouze my, ale celý svět, aby nebyl nudně černobílý.

Fotogalerie

  • Date:17.08.2013
  • Autor:Džamila Stehlíková