Z diáře

Už se těším na svého prvního pacienta

P1110492.JPG

Rozhovor s exministryní pro lidská práva a menšiny Džamilou Stehlíkovou

 

Jak byste své vládní působení oznamkovala?

Ponechám to ředevším na občanech, na lidech ohrožených sociálním či zdravotním handicapem, na zástupcích menšin. Odcházím v poločase, šlo by toho udělat ale daleko víc, zejména pro ženy a pro seniory. Věřím, že Michael Kocáb známku vylepší, i když každý ministr je hromosvodem sociálního napětí. 

Když jste byla v Kanadě, pochodovali Litvínovem na Janov neonacisté. Romové řekli, že jste nezvládla situaci. Myslíte, že i to mohlo být příčinou, proč opouštíte vládu?

V Kanadě se podařilo zabránit znovuzavedení víz. Řekla jsem tam, že u nás probíhá integrace Romů na úrovni standardu ochrany lidských práv. Vláda schválila návrh zařadit Litvínov jako 13. lokalitu Agentury pro sociální začleňování. Spolupráce s městem je skvělá, svou úlohu by měl hrát i stát.

Romové mě vyzývali k odstoupení opakovaně, ale odvolání bylo rozhodnutí zelených, i když premiér připustil, že změny nejsou třeba. Michael Kocáb chce v mé linii pokračovat.

Vrátíte se k profesi psychiatričky?

Musím ještě dodělat různé věci. Zúčastním se ještě několika evropských akcí. Budu se ale chtít vrátit k původní profesi. Těším se na prvního pacienta.

Zvažujete kandidaturu do eurovoleb. Souhlasíte, aby lídrem byla Kateřina Jacques?

Existuje usnesení rady zelených v Ústeckém kraji, které doporučí kandidáty krajské konferenci. Jméno Kateřiny Jacques tam je. Rada ještě doporučila mě a šéfa poslanců Přemysla Rabase, takže budu usilovat i o umístění v první pětce.

Autor: Petr Janiš

Zdroj: Právo, 19.1.2009