Na aktuální téma

Stehlíková pro Český rozhlas: Nejnebezpečnější extremisté sedí v parlamentu

  • Date:13.11.2017
vláda m
Stehlíková varuje před podporou menšinové vlády Andreje Babiše ze strany komunistů a Okamurovy SPD, v čemž spatřuje ohrožení demokracie. Nejnebezpečnější extremisté jsou podle ní v parlamentu, vinu na současném stavu ale nesou i ti politici, kteří problém přecházejí mlčením. 

Česko se podrobilo univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv na půdě OSN v Ženevě. Procedura, která se zaměřuje na hodnocení stavu lidských práv v Česku proběhla 6. listopadu 2017.
Zlepšit integraci Romů do společnosti, bojovat s rasismem, xenofobií a islamofobií či pokračovat ve snaze o dosažení rovnosti žen a mužů doporučily členské země Organizace spojených národů České republice.
 
Řada zemí včetně USA zároveň ocenila pokrok, kterého Česko dosáhlo v integraci dětí se znevýhodněním do vzdělávacího systému, i dosažení dohody o výkupu vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora.
 
Ve stejné době došlo k napadení Afričana v pražské tramvaji fotbalovými fanoušky, teplickou školu hlídají policisté kvůli výhrůžkám a nenávistným reakcím pod fotografií třídy prvňáčků z řad etnických menšin a tajemník hnutí SPD Jaroslav Staník by homosexuály, Romy a Židy posílal do plynu.

Co dělat s rasisty a xenofoby?
 
„Ta doporučení jsou namístě. Atmosféra ve společnosti se zhoršuje. Bojí se nejen lidé s odlišnou barvou pleti a náboženstvím, ale i jejich okolí. Je to výsledek aktivit našich politiků, kteří vědomě rozdmýchávají nenávist,“ tvrdí bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. 

A dodává, že právě politici vytvářejí alternativní realitu, že nás někdo ohrožuje a nepřátelé jsou kolem nás – na Západě a v Bruselu. V ohrožení je tudíž podle Stehlíkové demokracie i příslušnost k západní civilizaci. 

Varuje například před podporou menšinové vlády Andreje Babiše ze strany komunistů a Okamurovy SPD, v čemž spatřuje ohrožení demokracie. Nejnebezpečnější extremisté jsou podle ní v parlamentu, vinu na současném stavu ale nesou i ti politici, kteří problém přecházejí mlčením. 

„Atmosféra ve společnosti se zhoršuje. Bojí se nejen lidé s odlišnou barvou pleti a náboženstvím, ale i jejich okolí. Je to výsledek aktivit našich politiků, kteří vědomě rozdmýchávají nenávist,“ tvrdí bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková 

„Nejhorší je pasivita lidí. Ten incident v pražské tramvaji proběhl tak, že ostatní cestující nezasáhli. Existuje tu mlčící většina, a pokud nebudeme bránit demokracii, spadneme zpět do područí Putinova Ruska, které podporuje extremistická hnutí a strany v celé Evropě,“ upozorňuje místopředsedkyně Liberálně ekologické strany. 

Po pěti letech totéž 

Vedoucí české delegace v Radě OSN pro lidská práva Martinu Štěpánkovou doporučení nepřekvapila. „Obdobná zazněla v minulém přezkumu v roce 2012, jsou to reálné problémy. Role politiků je extrémně důležitá, ale není to jen jejich vina. Společnost se posouvá a otupuje vůči některým výrokům,“ podotýká. 

„Není ale pravda, že politici nereagovali. Útok v tramvaji odsoudil například premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Mělo by to ale zaznívat hlasitěji a z širšího spektra. Občanská společnost by je měla tlačit k tomu, aby byli aktivnější,“ uzavírá Štěpánková. 
  • Date:13.11.2017
  • Autor:Džamila Stehlíková, ČTK, ČRo Plus