Na aktuální téma

Na podporu Tibetu v Praze demonstrovalo tři sta lidí

  • Date:10.03.2014

 Nenecháme Tibet zmizet!

 

Demonstrace na podporu Tibetu se koná  každoročně 10. března k připomenutí povstání proti čínské okupaci v hlavním tibetském městě Lhasa. V říjnu 1950 čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu. Po povstání 10. března 1959, při němž zemřelo nejméně 80.000 Tibeťanů, byl nastolen systém vojenských kontrolních výborů. Od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.

Komunistický režim v Číně desítky let porušuje lidská práva v Tibetu. Dochází k cenzuře sdělovacích prostředků a internetu, k systematickému potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťané nemohou používat tibetskou vlajku, na úřadech, v nemocnicích a většině škol je úředním či vyučovacím jazykem pouze čínština. Stále probíhá cílená migrace čínských obyvatel na území Tibetu, takže Tibeťané se stali menšinou ve své vlastní zemi. Lidé jsou zatýkáni, zadržováni a souzeni bez práva na obhájce a řádný soudní proces. Političtí vězni jsou mučeni, jejich rodinné příslušníci jsou pronásledováni.

Letos se kampaň na podporu Tibetu konala pod heslem „Nenecháme Tibet zmizet“. Na výzvu české pobočky mezinárodní organizace Amnesty International přišlo před Čínské velvyslanectví do Pelléovy ulice v Praze – Dejvicích  téměř 400 převážně mladých lidí, včetně rodin s dětmi, aby protestovali proti porušování lidských práv v Tibetu. Bylo mezi nimi mnoho členů Liberální ekologické strany LES, včetně předsedy strany Martina Bursíka a herečky Evy Holubové. V rámci akce lidé vypustili balonky v tibetských barvách s nápisy „Free Tibet“ a osobními vzkazy pro čínské představitele.

Happening navázal na každoroční mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, ke které se od roku 1996 připojují také některé české radnice, magistráty či krajské úřady, které na své budovy vyvěsí tibetskou vlajku jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity. Podle serveru Tibinfo v rámci akce „Vlajka pro Tibet“ vyvěsilo vlajku 599 českých obcí, měst, městských částí, magistrátů či krajů.

 PETICE: http://podporujemetibet.cz/


  • Date:10.03.2014
  • Autor:Signatáři petice Češi Tibet podporují!