Politika

O zdravotnických zákonech na vládě rozhodne koaliční trojka

  • Date:11.11.2008
Džamila Stehlíková a Tomáš Julínek
Před jednáním vlády se sejdou předsedové všech tří koaličních stran a dohodnou se, zda se na schůzi kabinetu budou opravdu projednávat návrhy zdravotnických zákonů ministra Tomáše Julínka.
ČTK to řekla ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková s tím, že je zapotřebí získat dostatek času na zapracování připomínek Strany zelených. O návrzích dnes odpoledne jednala s Julínkem komise zdravotnických expertů Strany zelených.
"Nepředpokládám, že by to bylo zvládnutelné do zítřejšího jednání vlády," domnívá se Stehlíková. "Je to také otázka dohody předsedů koaličních stran, kteří se zítra sejdou před jednáním vlády," řekla ČTK. Premiér Mirek Topolánek, předseda KDU-ČSL Jiří Čunek a předseda zelených Martin Bursík by tak podle ní měli zvážit, zda tyto body na program vlády nakonec zařadí. Čtyři reformní normy má přitom kabinet už ve svém programu.
"Je na panu premiérovi, zda ty zákony otevřeme, přerušíme či odložíme na příští týden," vysvětlil po jednání se SZ ministr Julínek. Zelení byli podle něj na jednání dobře připraveni, na rozdíl od předchozí diskuse se stranou lidovou. "Jednali jsme věcně a posunuli se opravdu o kus dál," uvedl Julínek s tím, že většina věcí byla podle něj vysvětlena.
Julínek se dnes také setkal s lidovci, s nimi se na podobě svých zákonů také neshodl; mají k nim řadu výhrad. Ministr připravil čtyři zákony: o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Lidovci mají největší výhrady ke druhé normě, která upravuje mimo jiné potraty. Čunek řekl, že zákon je pro ně v současné podobě z etických důvodů nepřijatelný.
Podle Julínka je potřeba vytvořit určitý prostor pro KDU-ČSL, která prý svým dosavadním "neaktivním přístupem" a nepřipraveností nejistou situaci protahuje.
  • Date:11.11.2008
  • Zdroj:ČTK
  • Autor:ČTK