Aktuality

Odborníci: Čeští politici se o staré lidi zajímají málo

  • Date:11.11.2008
Z tiskové konference České gerontologické společnosti
Situace v péči o staré lidi v Česku je dlouhodobě neuspokojivá a společnost seniory diskriminuje řadou různých způsobů.

"Tato situace není však jen otázkou jednotlivých zařízení, ale otázkou naprosto systémovou," řekla dnes v Praze předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová; politici se podle ní o staré lidi nezajímají.

"Já bych řekla, že zatím na české politické scéně vládne naprostý nedostatek zájmu o seniorskou problematiku napříč stranami," řekla ČTK Holmerová. Stejný přístup však podle ní volí česká společnost jako celek. "Diskriminační postoj vůči stáří se projevuje v mnoha oblastech," prohlásila.

Nelíbí se jí například přístup médií, která seniory obvykle zobrazují jako lidi neschopné se o sebe postarat a jako oběti špatného zacházení či postupu zaměstnavatelů, kteří je diskriminují v práci. Velkou roli v péči o seniory by podle ní měla hrát nejen rodina, ale také obce či kraje. Staré lidi podle ní navíc často zanedbávají i praktičtí lékaři, které nastavení systému nemotivuje, aby své staré pacienty navštěvovali doma. "Naopak je nutí omezovat předepisování domácí péče a více indikovat využívání nemocnic," konstatovala.

Zásadní systémová pochybení státu na tiskové konferenci o současné péči o seniory a chronicky nemocné lidi zmínili i další odborníci. Situace je podle nich alarmující také proto, že česká společnost stárne a podíl starších lidí v populaci bude v příštích letech stoupat. Podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové (SZ) se však stát pokouší systémové řešení nalézt.

Podle ministryně již stát na zavedení změn ve prospěch seniorů pracuje. "Systémová změna je vždycky pomalá, nejdřív se musí nastavit mechanismy změny," řekla Stehlíková ČTK. Podle ní nyní ministerstvo zdravotnictví společně s ministerstvem práce a sociálních věcí začínají vytvářet společný systém financování péče o seniory.

"Má se tím zabývat pracovní komise, jejíž vznik iniciovala Rada vlády pro seniory. Předpokládám, že v současné době probíhá příprava na jednání pracovní skupiny," uvedla Stehlíková, která očekává výsledky jednání "v nejbližších měsících". "Já myslím, že komunikace běží, takže na výsledky musíme počkat," dodala ministryně.

  • Date:11.11.2008
  • Zdroj:ČTK
  • Autor:Jiří Janda