Aktuality

Presidentem Světové asociace psychiatrů WPA je Profesor Mario Maj

  • Date:23.09.2008
M. Maj, kandidát na presidenta světové psychiatrické organizace
Zvolením Maria Maje výkonným presidentem WPA potvrdila světová psychiatrická veřejnost na svém kongresu v Praze symbolicky svůj zájem na nediskriminaci psychiatrických pacientů a lidí s psychiatrickou diagnózou v přístupu k lékařské péči v jiných oborech než je psychiatrie.

Maj po léta vydává alarmující zprávy o zvětšujícím se rozdílu mezi úmrtností ze zanedbání nebo odmítnutí péče v běžné populaci a mezi pacienty s psychiatrickým onemocněním. Podle ministryně pro lidská práva a menšiny MUDr. Džamily Stehlíkové tato volba posílí práva pacientů s psychickou chorobou a zajistí jim rovný přístup k léčebným procedurám. Význam této problematiky zdůraznila ministryně ve svém projevu na zahájení pražského kongresu Světové psychiatrické asociace.

Lidé s duševním onemocněním mají často obtíže s léčbou i běžných onemocnění. To dokládají četné studie prakticky z celého světa, včetně vlastních prací presidenta Maje. Důvodem zanedbání je nedostatečné vzdělání lékařů a personálu v oblasti psychiatrie. Praktici totiž neznají specifika duševně nemocných pacientů například v jejich komunikaci a chování a nedokáží pak odhalit ani běžné symptomy somatického onemocnění.

Profesor Mario Maj pracuje v Institutu Psychiatrie Neapolské university. Svůj mandát získal na tři roky. „Jeho pozice ve výkonné radě asociace je velice významná, protože je předsedajícím zasedání a rozhoduje do značné míry o programu jednání řídících orgánů. Je velká naděje, že lidskoprávní témata v psychiatrii se stanou díky němu stěžejními v agendách kongresů a také studijních programů pro mediky s profesní orientací na psychiatrii," řekla Stehlíková.

 

  • Date:23.09.2008