Aktuality

Svatopluk Karásek a hosté v lounském Vrchlického divadle

  • Date:17.09.2008
Sváťa karásek
Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková podpořila měsíc před senátními volbami při jeho galakoncertu ve Vrchlického divadle v Lounech symbol českého třetího odboje Sváťu Karáska.
Karásek nalákal do lounského divadla publikum všech věkových skupin a z různých koutů Lounska. V průběhu představení vystoupila s pěti zhudebněními Shakespearových sonetů a starých básní o touze a poklescích člověka Táňa Fišerová. Lídr Strany zelených pro krajské volby Petr Klepiš promluvil o stavu životního prostředí zejména v pánevních oblastech severozápadních Čech a zdůraznil, že zlepšení kvality života v regionu s nejnižším průměrným věkem a vysokou nemocností dosáhneme jedině a pouze přes změnu myšlení a změnu regionálních vládců. Zdeněk Bárta, který byl senátorem za Litoměřicko do roku 2006, vzpomínal na časy před rokem 1989, kdy právě Sváťa Karásek a jeho písničky spojovaly všechny svobodumyslné lidi této země. Bárta také připomněl, že Karásek je prototyp senátora, člověk s duchovní integritou a s jasně deklarovaným postojem zastánce lidských práv pro všechny.

V tom smyslu kandidáta podpořila také Džamila Stehlíková. Připomněla, jak důležitým a často zapomínaným tématem v Ústeckém kraji je téma rozvoje venkova a jeho prezentace. „Jakoby fakt, že Lounsko leží za pásem malebného Českého středohoří znamenal clonu, přes kterou regionální radní v Ústí zkrátka nevidí tento krásný region, který se od pradávna honosí názvem Zahrada Čech. A právě Karásek, který v tomto překrásném kraji kandiduje s heslem K lidem i k přírodě s úctou, bude zárukou, že se na lidi žijící odedávna v lůně a z plodů krajiny nebude zapomínat," řekla Stehlíková.

Svatopluk Karásek poté zahrál své hity od šedesátých let až po současnost, publikum si s písničkářem zanotovalo Báby nebo Sejmou a poté následovala dlouhá debata, která nebyla vzpomínáním, ale naopak palbou otázek na žhavá témata zahraniční politiky a energetické soběstačnosti. Karásek se v diskusi přihlásil k systému evropské bezpečnosti a vyjádřil svou podporu obecnému referendu. Džamila Stehlíková přiblížila zúčastněným evropské vyjednávání o energetice a lidských právech. I když účastníci nedospěli vždy k jednoznačné shodě, odcházeli jsme s dobrým pocitem, protože jsme se bavili o tématech důležitých pro všechny a ne o „kauzách nebo aférách", jichž jsou pohříchu noviny a další média plná.

  • Date:17.09.2008
  • Autor:Petr Koubek