Aktuality

Psychiatričtí pacienti potřebují větší pomoc společnosti a ochranu před diskriminací

  • Date:18.09.2008
Profesor Jiří Raboch a Džamila Stehlíková před
Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková se zúčastnila veřejného představení projektu Cesta dlážděná strachem, které je součástí programu XIV. psychiatrického kongresu, který hostí Česká republika.
Ministryně bude ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví usilovat o odpovídající finanční ohodnocení psychiatrické péče, které by zohlednilo poznatky současné lékařské vědy a ceny nových léků. Účinná psychiatrická léčba umožňuje pacientům s duševním onemocněním začleněni do společnosti, mohou opustit zdi ústavů, samostatně bydlet, vychovávat děti a pracovat, což znamená podstatně nižší zatížení veřejných rozpočtů a zdravotního systému.

Světový kongres psychiatrů začne 19. 9. 2008 společnou cestou účastníků do rodného města Sigmunda Freuda Příboru a do Kroměříže. Bude probíhat v Praze od 20. do 25. 9. Kongresu se zúčastní několik tisíc akademických a praktických psychiatrů. Šéfem jeho organizačního výboru a odborným garantem kongresu je Profesor Jiří Raboch, M.D. DrSc. z Psychiatrické kliniky lékařské fakulty University Karlovy Praha.

Ministryně vlády ČR MUDr. Džamila Stehlíková je čestným hostem kongresu. Jako psychiatrická praktička doporučuje spolu s ministrem zdravotnictví větší začleňování občanů s psychiatrickou diagnózou do pracovního procesu. „Rozvoj dnešního medicínského poznání umožňuje kvalitní život těchto lidí a jejich společenskou aktivitu. Společnost se potřebuje o životě a potřebách takových lidí, kterých je v naší zemi asi 55 tisíc, dozvědět více, umět se vcítit do jejích problémů a tak je lépe pochopit. Proto oceňuji instalování kamionu projektu Cesta dlážděná strachem na Ovocný trh v Praze. Každý občan si zde může vyzkoušet, jakými nástrahami prochází člověk se schizofrenním onemocněním i při běžném pohybu v ulicích nebo při nakupování," řekla Džamila Stehlíková.

 

  • Date:18.09.2008