Aktuality

Sjezd Strany zelených v Teplicích

  • Date:08.09.2008
Martin Bursík po znovuzvolení předsedou strany
Martin Bursík obhájil funkci šéfa zelených a získal převahu ve vedení. Povede stranu do čtvera následujících volebních zkoušek.

Vicepremiér Martin Bursík na víkendovém sjezdu Strany zelených obhájil funkci předsedy strany. Svou hlavní konkurentku Danu Kuchtovou porazil s výraznou převahou, prosadil své lidi do předsednictva strany a převahu získal i v jejím širším vedení. Odvoláním těch svých kritiků z republikové rady zelených, kteří byli zvoleni na minulém sjezdu strany, dokázal optimálně využít příznivé konstelace sjezdu. Dokázal překonat obstrukční postupy svých oponentů, již se v neděli pokusili sjezd dokonce silou ukončit.

Vítězství Bursíkova tábora nad vnitrostranickými kritiky kolem Kuchtové bylo na sjezdu přesvědčivé. Bursík dostal ve volbě předsedy 227 hlasů z 349. Jeho konkurentce dalo hlas 109 delegátů. Místopředsedy se stali Bursíkovi blízcí kolegové ministr školství Ondřej Liška a poslankyně Kateřina Jacques. Posledním ze tří místopředsedů nejmenší vládní strany zvolili delegáti náměstka brněnského primátora Martina Andera. Zuzana Drhová, Džamila Stehlíková a Ladislav Vrchovský byli zvoleni jako členové předsednictva. Kuchtová naopak místo v předsednictvu SZ ztratila.

Bursík ve svém předvolebním projevu pochválil úspěchy SZ v současné vládní koalici. Zelení se podle něj za poslední tři roky z radikální a fundamentalistické strany stali stranou realistickou, věcnou a důvěryhodnou. Po volbě požádal, aby i ti, kdo ho nevolili, respektovali výsledek hlasování a pomohli mu v dalším směřování strany. Na závěr sjezdu Bursík zahájil horkou předvolební kampaň před volbami do třetiny senátu a krajských zastupitelstev, ve které strana bude demonstrovat jednotu.

Stranu zelených pod jeho vedením čekají nyní čtvery volby, senátní a krajské, eurovolby napřesrok a volby do poslanecké sněmovny v roce 2010. Jejich výsledek ukáže, zda bylo rozhodnutí z Teplic v Čechách správné.

  • Date:08.09.2008