Aktuality

Džamila Stehlíková v křížovém výslechu na Frekvenci 1

  • Date:01.09.2008
Džamila Stehlíková v radiu Frekvence 1
Opravdu si myslí, že jde vychovávat děti bez pohlavků, proč se muži tolik nepodílejí na výchově potomků a co dělat proti diskriminaci žen v zaměstnání? Odpovídá Džamila Stehlíková.
Opravdu si myslí, že jde vychovávat děti bez pohlavků, proč se muži tolik nepodílejí na výchově potomků, Romové vs. Vietnamci na trhu práce a co dělat proti diskriminaci žen v zaměstnání? Na tyto a další dotazy na chatu dnes odpovídala ministryně Džamila Stehlíková.

Otázka: myslíte, že zakázat facku je to nejlepší, co jste schopni vymyslet? Je to přesně jako u českého lékaře - léčíte následek, ne příčinu chování dětí. Nikdy jsem děti netýral, ale občas facka věcně a rychle posloužila a to své děti miluji!
erik lutz

Není to o zákazu, ale o pozitivních metodách výchovy. Měli bychom se více věnovat dětem více s nimi mluvit a trávit s nimi více volného času, něco spolu podnikat a být zkrátka příkladem, který si dítě odnese do svého dospělého života. Tedy včetně i těch facek, které bude pak sám používat.

Otázka: Co děláte, aby diskriminace žen v zaměstnání nebyla? Stále trvá, že firmy raději přijmou muže a navíc muži stále mají za stejně dobře provedenou práci více než ženy. Nechcete už něco s tím dělat než tlachat?
Róza

Máte pravdu, zejména ženy s malými dětmi jsou na trhu práce diskriminovány. A dostávají zhruba o 10%nižší plat než muži za stejnou práci. Mimo antidiskriminačního zákona, který má znovu schvalovat sněmovna, připravujeme programy pro snadnější nástup do práce po rodičovské dovolené, nové formy péče o děti, včetně mikrojeslí a vzájemné výpomoci. Ovšem neobejdeme se bez toho, pokud se otcové nezapojí více do výchovy svých potomků, stát není všemocný.

Otázka: Paní ministryně, pro práce v našem stavebnictví budou v brzké době dovezeny do republiky tisíce Vietnamců. Myslíte si, že by tyto práce Vaši stále obhajovaní Romové nezastali?
Vladimír

Hezký den. V našem státě je zhruba 250 tisíc volných pracovních míst, ale zatím nejsme moc úspěšní v tom, aby tato místa obsadili dlouhodobě nezaměstnaní. Nejčastější příčinou je to, že nemají odpovídající kvalifikaci, a proto musíme nastavit ekonomickou motivaci tak aby se vyplatilo pracovat. Je to dlouhodobý proces a proto na našem trhu práce dostávají příležitost cizinci s odpovídající kvalifikací, a to nejen z Asie ale i ze Slovenska, Ukrajiny a dalších států.

Otázka: Nenechte se od své práce odradit a jen tak dál. Jste skvělá politička.
Olga

Mockrát děkuji za podporu. Džamila Stehlíková

Otázka: Dobrý den. Je mi 25 a zajímalo by mě, kam chodíte na Vaše názory ohledně výchovy. Na základní škole jsem občas dostal nějaký ten pohlavek a nemyslím si, že to bylo na škodu. Vaši teorií to dotáhneme na střílení ve školách
Jarda

Hezký den, podle mnoha zahraničních výzkumů je střílení na školách právě výsledkem násilí ve výchově a také pochopitelně dostupnosti střelných zbraní. Čím méně je násilí v rodině, tím je menší pravděpodobnost, že dítě bude agresivní vůči vrstevníkům nebo učitelům či bude v dospělosti používat násilí jako způsob řešení problémů.

Otázka: Jde podle vás nikdy v životě dítě neplácnout?
Pepa

Rodiče jsou také jen lidi a vychovávat dítě je velmi těžká práce. Může se stát, že rodiči ujede ruka, ale nesmí se vzdávat a musí hledat další efektivnější metody výchovy, aby nemusel pokaždé přijít fyzický trest. Co takhle jet s dítětem na výlet a nechat mu možnost výběru kam se pojede.

Otázka: Neměla byste být náhodou na úřadě?
Posluchač Říčany

Nejdůležitější povinností politika je mluvit s občany a především jim naslouchat. Jsem vděčna za každou tuto možnost jako dnes na Frekvenci 1.

Otázka: Co vy víte o rodině, rozvedená, pořád něco vymýšlíte bez hlavy a paty. Za ty peníze zbytečná funkce. Jsem taky občan a musím si plnit své povinnosti, ale jiným se snažíme pomáhat. Ano s Bursíkem máte zase možnost nepomáhat.
Džamila

Hezký den. Rozvedených rodin je u nás bohužel velmi mnoho. I tam vyrůstají děti, které je zapotřebí vychovávat dobře právě proto, aby byli šťastní v mezilidských vztazích. Každé dítě má stejná práva a potřeby bez ohledu na to v jaké rodině vyrůstá. Ví to každý rodič, ať užˇšťastně ženatý či vdaná nebo svobodný či rozvedený.

Otázka: Otcové se na výchově potomků moc nepodílejí, protože nejsou k rodičovské úloze tolik vedení jako matky? A to nejen v rodinách, ale i ve školách a mediích?! Stále je pro mnoho mužů ponižující, třeba přebalit dítě nebo mu udělat jídlo!
Toňa

Moderní otcové věnují dítěti daleko více času než předchozí generace. Ukázali to i poslední průzkumy. Ale stále je zde značná rezerva, protože tatínkové na rodičovské nemají podporu okolí a to často ani vlastních rodičů. Takový muž je považován za někoho kdo selhal v kariéře a je pod pantoflem. Věřím, že tyto postoje se časem změní, protože i pro muže je výchova dítěte a vztah s dítětem součástí seberealizace v životě.

Otázka: Paní ministryně,apelujte na to, aby se do škol dostalo ,to aby děti byli vedeni k toleranci a stejným šancím pro obě pohlaví! Děkuji.
Iva

Výchova ke zdravému životnímu stylu, k lidským právům a respektování odlišností je součástí osnov. Potřebujeme ale více kvalifikovaných pedagogů, kteří umí učit těmto hodnotám.

Otázka: Koukám že už i tady asi funguje cenzura, nebo nevím jak si mám vysvětlit, že jste na moje 2 už zaslané otázky zatím neodpověděla, moc se s psaním nepřetrhnete.....Jindy je to větší fofr...
Eva

Snažila jsem se odpovědět na co nejvíce otázek během pořadu, takže se tímto omlouvám všem na jejichž dotazy nezbyl čas. Děkuji za všechny podněty a těším se na případnou další debatu. Pokud budete mít zájem, jsem k diskusi přístupná na svých webových stránkách www.dzamilastehlikova.cz

Mějte se krásně a děkuji Džamila Stehlíková

  • Date:01.09.2008
  • Zdroj:http://www.frekvence1.cz/
  • Autor:Frekvence 1