Aktuality

Ve Slezské Ostravě vzniklo lokální partnerství Agentury pro sociální začleňování v romských komunitách

  • Date:25.08.2008
Džamila Stehlíková s romskými dětmi veSlezské Ostravě
Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách dosáhla důležitého úspěchu, podepsáním lokálního partnerství ve Slezské Ostravě totiž uzavřela poslední z dvanácti naplánovaných partnerství.
Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková mohla konstatovat, že jednání jedenácti zúčastněných subjektů bylo dobře připraveno a bylo tvůrčí. Do realizace projektů se zapojí veliká šíře organizací včetně vysoké školy. To by mělo zajistit úspěch lokálního partnerství Slezská Ostrava.

Slavnostním zasedáním v obřadní síni slezskomoravské radnice za účasti ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové dnes zahájilo činnost Lokální partnerství, jež tvoří celkem 11 různých subjektů: Úřad městského obvodu Slezská Ostrava, Magistrát města Ostravy - sociální odbor, ZŠ Škrobálková, ZŠ Na vizině, Ostravská univerzita v Ostravě, fakulta sociálních studií, občanské sdružení Společně-Jekhetane, Občanské sdružení Vzájemné soužití, Policie České republiky, Městské ředitelství Ostrava, Knihovna města Ostravy, Diecézní charita Ostravsko-Opavská a RPG RE Management, s.r.o.

Lokální partnerství má koordinovat aktivity jednotlivých zapojených organizací tak, aby se vytvořily životaschopné projekty, které mají šanci získat podporu z evropských strukturálních fondů a přinést dlouhodobé udržitelné efekty v oblasti integrace v romských lokalitách. Má za cíl dostat místní organizace k jednomu stolu a synergicky využívat jejich potenciál, a to jak personální, tak znalostní, aby ony samy navrhovaly řešení pro konkrétní problémovou lokalitu. Hlavní prioritou zdejšího partnerství, jak se zúčastnění domluvili, bude zajistit sociální bydlení pro obyvatele vybraných lokalit. Počítá se i s budováním nových bytů. Již v letošním roce Agentura podpoří menší projekty a měly by být také vytvořeny týmy pro jednotlivé priority Agentury, vedle bydlení jsou to vzdělávání a další aktivity pro děti a mládež v lokalitě, prevence kriminality a zaměstnanost a konkurenceschopnost příslušníků vyloučených komunit.

Agentura nyní pracuje ve 12 lokalitách. Kromě Slezské Ostravy to jsou Brno, Přerov, Břeclav, Holešov u Kroměříže, Jesenicko, Ústí nad Labem, Most, Cheb, Roudnice nad Labem, Broumov a Šluknovsko. Vybráno je šest českých a šest moravských měst různé velikosti a regionů. Výsledkem práce Agentury by mělo být portfólio úspěšných integračních projektů, které by měly být inspirací pro další města a obce, aby se do podobných aktivit zapojily.

  • Date:25.08.2008