Aktuality

Džamila Stehlíková uctila památku obětí romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu

  • Date:24.08.2008
Památník v Žalově
Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková se zúčastnila pietního aktu na připomenutí tragédie holocaustu českých a moravských Romů.

Džamila Stehlíková navštívila bohoslužbu v kapličce na návsi v Hodoníně u Kunštátu a pietní vzpomínku u památníku romským obětem na Žalově a Černovicích. Protektorátním internačním cikánským táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo od srpna 1942 do srpna 1943 celkem 1 396 romských vězňů z celé Moravy, 207 jich zahynulo, většina ostatních (749) byla hromadným transportem dne 21. 8. 1943 odvezena do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince.

Perzekuce Romů probíhala ze stejných ideologických důvodu rasové nesnášenlivosti jako pronásledování Židů. V prosinci 1938 nařídil Heinrich Himmler "potírat cikánský zlořád z rasového hlediska". Od té doby začaly deportace do říšských koncentračních táborů, od roku 1941 do ghett, vyhlazovacích táborů a od roku 1943 do Osvětimi, kde zahynuly desetitisíce Romů.

Během německé okupace českých zemí bylo zavražděno minimálně 6 000 českých Romů, přežil pouze každý desátý český Rom. Pronásledování Romů započalo bezprostředně po příchodu německé armády v březnu 1939 a soustředěni byli ve dvou táborech: v českých Letech u Písku a moravském Hodoníně u Kunštátu. „Když nechceme dopustit, aby se historie opakovala, musíme ji stále připomínat," řekla ministryně Džamila Stehlíková. "Právě pravdivá informovanost mladé generace je zárukou budoucnosti bez rasově motivovaného násilí."
Ministryně Stehlíková usiluje o úpravu okolí pietních míst a příjezdových komunikací jak v Hodoníně u Kunštátu, tak v Letech u Písku. Výstavba infrastruktury proběhne v roce 2009. Stehlíková navrhne vládě vybudovat dokumentační středisko v historickém areálu bývalého protektorátního internačního cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu.

  • Date:24.08.2008