Téma dne

Nová kniha bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové

  • Date:31.03.2018
Madeleine Albright
Fašismus se nyní stává  větší hrozbou pro mír a spravedlnost než kdykoliv od konce druhé světové války. 
Fašista podle Madeleine Albrightové, „je někdo, kdo tvrdí, že mluví  jménem celého národa či skupiny,  pohrdá právy druhých a je ochoten používat násilí a jakékoliv jiné prostředky, které jsou nezbytné k dosažení vlastních cílů.“ Nová kniha exministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightové  se objeví na pultech 10. dubna.

Albrightová  chápe dvacáté století jako konflikt mezi demokracií a fašismem, který ohrozil lidskou svobodu a  zanechal miliony mrtvých. Vzhledem k hrůzám této zkušenosti by člověk mohl očekávat, že svět odmítne duchovní nástupce Hitlera a Mussoliniho, pokud povstanou v naší době. Opak je pravdou, fašismus není minulostí, dědictví fašismu formuje i dnešní svět,  fašismus se nyní stává  větší hrozbou pro mír a spravedlnost než kdykoliv od konce druhé světové války. Albrightová popisuje, jak demagogové od Mussoliniho po nynějšího  filipínského prezidenta Duterteho získali příznivce tím, že zneužívali  strach, podporovali nenávist a slibovali jednoduchá řešení složitých problémů.

Po pádu Berlínské zdi svět začal směřovat k demokracii, nyní se směřování světových dějin změnilo. Spojené státy, které historicky stály v čele svobodného  světa, jsou dnes vedeny prezidentem, který prohlubuje rozdělení společnosti a pohrdá demokratickými institucemi. Ekonomické, technologické a kulturní faktory v mnoha zemích oslabují politický střed a posilují extrémy vpravo i vlevo. Současní vůdci, jako jsou Vladimír Putin a Kim Čong-un, vyžívají fašistické taktiky  dvacátých a třicátých let. Těšíme se na knížku pražské rodačky, světoobčanky a milovnice šperku, protože problematika souboje demokracie a fašistické rétoriky je aktuální i pro Českou republiku.

  • Date:31.03.2018