Téma dne

Festival Mezipatra začal v Brně

  • Date:02.11.2008
Džamila Stehlíková a Aleš Rumpel, ředitel festivalu Mezipatra
Ministryně Džamila Stehlíková se stala adoptivní matkou filmu Písně o lásce na devátém ročníku českého gay a lesbického filmového festivalu MEZIPATRA.
Ministryně Stehlíková zaštítila další důležitou akci festivalu - výstavu dějin Gay a lesbického hnutí v ČR, kterou iniciovala a připravovala společně s významným gay aktivistou Jiřím Hromadou. Výstava mapuje historii veřejného života LGBT (lesbické, gay, bisexuální a transgender) komunity v českých zemích s důrazem na ochranu lidských práv před diskriminací na základě sexuální orientace a prevenci HIV/AIDS.

Při své návštěvě dějiště brněnské části Mezipater Džamila Stehlíková zdůraznila, že teprve demokratické změny společnosti umožnily kulturní a společenský rozkvět gay a lesbické komunity a svobodnou realizaci lidského potenciálu zástupců menšin.

V soboru 1. listopadu se ministryně Džamila Stehlíková zúčastnila zahájení výstavy fotografií Libuše Jarcoviákové z let 1983-1985 T-club. „Prostřednictvím fotografií se můžeme vrátit do světa, kde přes útlak a nesvobodu prožíváme opravdovost lidského citu - utrpení, lásky a radosti," řekla ministryně na zahájení výstavy.

Ministryně Stehlíková se zúčastní oficiálního zahájení pražské části festivalu 6. listopadu v Lucerně. Na pražském zahájení bude promítán jeden z nejpozoruhodnějších filmů festivalu Písně o lásce francouzského režiséra Christopha Honoré. Džamila Stehlíková přispěla společně s dalšími diváky a sponzory festivalu na promítání tohoto snímku a stala se tak filmovou adoptivní matkou.

„Festival Mezipatra buduje mosty k jinakosti, a proto nesmírně obohacuje celou společnost. Je mnoho způsobů, jak být člověkem, jak realizovat své lidství, citovost a tělesnost - nejdůležitější pro každého je ale zůstat opravdovým. Právě o odvaze být sám sebou je tato filmová přehlídka," řekla Stehlíková.

  • Date:02.11.2008