Téma dne

Džamila Stehlíková v Litvínově

  • Date:23.10.2008
Džamila Stehlíková a paní Kokyová, neformální mluvčí janovských Romů
Litvínov, 22. a 23. října. Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková se svým expertním týmem se sešla s vedením radnice města Litvínov, obyvateli městské části Litvínov-Janov, zástupci osadního výboru Janova a reprezentantem okresního ředitelství Policie ČR v Mostě.
Ministryně Stehlíková ocenila jak kroky, které činí litvínovská radnice pro zlepšení kvality života ve městě, tak postup Policie ČR, která ochránila životy a majetek občanů města před útokem extremistů a zabránila násilným střetům v sobotu 18. října. Hlavním cílem návštěvy bylo ujistit obyvatele Janova o odhodlání bezpečnostních složek státu i vlády zajistit jejich stoprocentní bezpečnost.
Bezpečnostní situaci v romských komunitách včetně sídliště Janov se zabývá nově vzniklá mezirezortní komise, složena ze zástupců Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva školství, Rady vlády pro záležitosti romské komunity, Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách, expertů v oblasti extremismu a zástupců romských organizací. Výstupy z komise projedná Rada vlády pro záležitostí romské komunity 30. 10., následně pak vláda ČR.
Rada vlády pro záležitosti romské komunity na svém jednání 12. září vyzvala příslušníky romské komunity, aby se v případě pochybení nebo nečinnosti státních orgánů či nedostatečně razantního postupu Policie ČR v případech podezření z omezování svobod a práv lidí a pronásledování, perzekuce a diskriminace z důvodu příslušnosti k romské komunitě obraceli přímo na Policejní prezidium. „Příslušníci národnostních menšin v ČR musí mít jistotu právní a policejní ochrany před vyhrožováním a násilným chováním z důvodů jejich rasové příslušnosti," řekla ministryně Džamila Stehlíková.
  • Date:23.10.2008