Prevence HIV/AIDS

26. ročník Mezinárodního dne Světlo pro AIDS

Vzpomínková akce Světlo pro AIDS v Domě světla
   připoměly pochody po celém světě  
Praha, 17. května 2009. Již více než čtvrť století je třetí květnová neděle dnem vzpomínky na oběti AIDS a podpory těm, kdo s virem HIV musí žít. Stejně jako dnes v Praze, se pochody Světlo pro AIDS konají po celém světě ve více než stovce zemí, aby znovu připomněly rizika HIV infekce a potřebu zodpovědného přístupu ke zdraví a k sexuálnímu životu. Tématem letošního Světla pro AIDS je sjednocení úsilí státních institucí  a nevládních organizací v boji proti HIV/AIDS.  Akce byla zahájena 17. května ve 12:00  položením kytice u Pietní zdi v pražském Domě světla, pokračovala průvodem z Domu světla na Václavské náměstí ke stánku České společnosti AIDS pomoc. Pak proběhlo vystoupení velkých bubnů TAM-TAM orchestra.  

AIDS je nadále na vzestupu, HIV pozitivních lidí je nyní na světě přes 33 milionů. Nejrychleji se epidemie šíří ve Východní Evropě, kde je milion a půl HIV pozitivních osob, přičemž 90 % infikovaných žije na Ukrajině či v Ruské federaci. Projevuje se to i na složení HIV- pozitivních cizinců v ČR. Zatímco do roku 1995 většina z nakažených cizinců pocházela ze zemí subsaharské Afriky, od roku 1995 se situace výrazně mění a naprostá většina nových případů přichází ze zemí východní Evropy, především z Ukrajiny. Celkem byla v ČR zjištěna nákaza u 305 cizinců.

 

Počet infikovaných HIV/AIDS v České republice vytrvale roste, od roku 1996 stoupl celkem pětkrát. V ČR se zjistilo už celkem 1236 případů HIV.  Skutečný počet nakažených však může být pětkrát až desetkrát vyšší.  Od nového roku do konce března přibylo v České republice 47 případů nově infikovaných. Podle manažerky Národního programu HIV/AIDS v ČR Džamily Stehlíkové  ze Státního zdravotního ústavu je ČR dosud zemí s poměrně nízkým výskytem HIV infekce, která však v posledních letech zaznamenává výraznější nárůst nových případů. Podle Stehlíkové přestávají dnešní mladí Češi mít strach z AIDS jako z nevyléčitelné smrtelné nemoci.  V devadesátých letech vnímala česká společnost hrozbu HIV infekce daleko intenzivněji, a to nejen díky preventivním kampaním, ale i díky medializace osudů slavných umělců či sportovců, kteří nemoci podlehli. Proto šíření viru v poslední dekádě minulého století a na začátku nynějšího století bylo zpomaleno.

 V letošním roce se opakuje trend z minulého roku, který se zapsal do statistik této nemoci černými čísly - bylo zjištěno 147 nových případů HIV-pozitivních, což je zatím největší nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v ČR testovat. První čtvrtletí roku naznačuje, že letos by nárůst mohl být opět rekordní. „Alarmující je přetrvávající trend „omládnutí“ skupiny HIV pozitivních osob: tímto nebezpečným virem se u nás nejčastěji nakazí ženy ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let,“ řekla Džamila Stehlíková. V mezinárodním srovnávání přitom Češi stále zaostávají v používání kondomu při pohlavním styku a to i s neznámým člověkem. Stoupá nebezpečí přenosu HIV/AIDS i při nitrožilní aplikaci drog, tento způsob nákazy vykazuje výrazný nárůst na území ČR. 

Státní zdravotní ústav ve spolupráci s nevládními organizacemi plánuje mediální preventivní kampaň se zaměřením na mladé  lidi a dospívající, které preventivní programy na podporu bezpečného sexu a testování v devadesátých letech nezažily. Na preventivní kampaň je plánováno mimo národních prostředků  použití peněz z evropských strukturálních fondů, konkrétně z Integrovaného operačního programu. Kampaň by se měla rozběhnout ještě v letošním roce.

  

Fotogalerie