Participace dětí

K místním volbám už v šestnácti?

  • Date:19.00.0000
  • Photogallery:open
Mládež

iHNed.cz: V Polsku to navrhují poslanci vládní strany

Občanská platforma zvažuje, že by umožnila mladším Polákům hlasovat v místních volbách. 
 
Když mohou být lidé v  šestnácti letech plně trestně odpovědní, měli by mít i právo volit. Takovou logikou se řídí někteří z poslanců nejsilnější polské strany Občanská platforma (PO).

„Vyspělost mladých pod 18 let věku je už na takové úrovni, aby měli svůj názor na mnohé záležitosti. Tento návrh je tak třeba zvážit,“ řekl Rádiu Zet zástupce předsedy parlamentního klubu PO Grzegorz Dolniak.

Jako hlavní argument pro svůj návrh uvádí to, že podle trestního zákoníku jsou lidé ve věku 16 let plně trestně odpovědní.
List Gazeta Wyborcza ale upozorňuje, že Dolniakův názor nepodporují všichni jeho spolupracovníci. „Mám sedmnáctiletého syna a byl bych pro, aby ještě rok počkal, než začne volit,“ uvedl jeden z dalších poslanců za PO Jaroław Gowin s tím, že volby jsou „velmi vážným aktem“.

Návrhy na snížení věku pro možnost volit se v minulosti objevily i v Česku, v programu ho měla například Strana zelených. V roce 2008 tehdejší ministryně Džamila Stehlíková navrhovala podobné změny jako řeší nyní Poláci – tedy aby šestnáctiletí hlasovali ve volbách do místních zastupitelstev.

Československo patřilo k průkopníkům v posouvání hranice pro věk voličů, když dovolilo osmnáctiletým volit už v roce 1946. Ve většině zemí Západu ke snížení z obvykle 21 let na 18 došlo totiž až v 70. letech.

Právě 18 let je nyní ve světě nejčastější věk pro možnost volit, existují ale výjimky. Například v některých spolkových zemích Německa se smí volit do městských zastupitelstev už v 16 letech, šestnáctiletí volí od roku 2007 také v Rakousku. V 16 či 17 smí hlasovat také voliči v některých rozvojových a menších zemích.

Naproti tomu například v Uzbekistánu smí svůj hlas do volební urny vhodit až starší 25 let.
Autor/ři: uma,

Fotogalerie

  • Date:19.00.0000