Diskuse

Noční čistka ve Strakovce

  • Date:23.12.2017
Džamila Stehlíková
Normalizace na ruský způsob. Andrej Babiš už dříve zrušil post ministra pro lidská práva
Mrazivé páteční ráno 22. prosince 2017. Ještě za tmy, kolem šesté hodiny ranní ke Strakovce přijíždí limuzíny s ministry nové Babišovy vlády. Tato vláda má pramalou šanci získat legitimní důvěru parlamentu, přesto spěchá „začistit“ svěřené území tak, aby premiérovi nikdo nekoukal pod prsty. Jako první se likviduje agenda lidských práv, kterou spravuje Úřad vlády už od devadesátých let. Na Úřadu vlády končí tým špičkových úředníků, který při přípravě zákonů a při přijetí vládních usnesení hlídal nedotknutelnost lidských práv každého občana; nikoliv jen menšin, ale naprosté většiny! Andrej Babiš už dříve zrušil post ministra pro lidská práva, nehodlá jmenovat ani zmocněnce pro lidská práva, na prvním zasedání své vlády zlikvidoval i tým úředníků, který se zabýval ochranou lidských práv na vládní nadresortní úrovni. Budeme zranitelnější a bezbrannější proti zlovůli konkrétních mocných, kterým se znelíbíme a proti slepé mašinérii represivního aparátu.

Tento bezprecedentní krok Andreje Babiše – likvidace nepohodlných ochránců lidských práv – je pouze začištění terénu a příprava na další kroky vlády, na ukrajování práv každého z nás a posilování centrální moci Andreje Babiše. Naše společnost se kvapem normalizuje a proměňuje se na fasádní demokracii, vykuchanou zevnitř zlovůlí mocných. Ve svobodné zemi je suverénem lid, každá snaha omezovat jeho práva a svobody je zlem, které vede k pomalému umírání demokracie a degradaci společnosti. Tam kde není svobody a kreativity, není ani prosperity a radosti. 

Podobnou koncentraci exekutivní, zákonodárné, ekonomické a mediální moci v rukou jednoho člověka jako Babiš má například Vladimír Putin v Rusku. Andrej Babiš je stejně jako Putin bezohledný selfmademan, stejně jako Putin byl vychován v řadách státní bezpečnosti (StB v Československu, KGB v Rusku). Na rozdíl od Babiše se Putin v Rusku dostal o značný kousek dál v potlačování svobody i likvidaci lidských práv. Ale Babiš má dost času, aby se vyrovnal Putinovi. Nadání má obdobné, ne-li větší. Na rozdíl od Putina umí sám sebe s chutí pochválit, v tom se podobá Donaldu Trumpovi. Tandem se Zemanem podrží Babiše u kormidla tak dlouho, jak to bude Babiš potřebovat. 

Zemana přitahuje zlo v podobě neomezené moci, kterému se rád klaní nejen v Rusku a v Číně, ale i ve vlastní zemi. Přitahuje to i mnohé z nás. Proto mají Babiš se Zemanem tolik voličů. Jejich prostřednictvím se mstíme úspěšnějším za to, co se nám v životě nepovedlo. Ale odneseme to sami. Budeme chudší, nesvobodnější, nenávistnější, světu pro smích. 
Jak řekl Karel Marx, historie přichází "jednou jako tragédie, podruhé jako fraška". 

Vítej zpátky v normalizaci, Česko!
  • Date:23.12.2017
  • Zdroj:Blogy Aktuálně.cz