Rozhovory

Džamila Stehlíková velmi tvrdě o Zemanovi. Jeho příznivci, raději ani nečtěte. A ti Putinovi už vůbec ne

  • Date:23.02.2016
Červená karta pro Zemana
Džamila Stehlíková (LES) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz „Zeman nás posunuje na východ. Z celého srdce fandí Putinovi. Je prodlouženou rukou Kremlu na Hradě. Velice obratně vystupuje, tak aby rozbíjel jednotu Evropské unie. Zeman zde jde ve šlépějích Klause a zhoršuje naši pozici v Evropě, protože jsme vnímáni jako člen Unie, který tíhne k ruskému pojetí geopolitiky.   Je propojen s ruskými oligarchy a primárně na samotného Putina. Putin je pro Schwarzenberga strašák, vrací Rusko zpátky. Bere mu šanci stát se civilizovanou součástí Evropy, reformovat se, zavést demokratický politický systém."
ROZHOVOR Velmi ostře se obula do prezidenta Zemana bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (Liberálně ekologická strana). „Zeman nás posunuje na východ. Z celého srdce fandí Putinovi. Je prodlouženou rukou Kremlu na Hradě,“ míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Schytal to od ní i ruský prezident. „Putin zatáhl Rusko do války, která jeho národu nic nepřinese. Propadne do ekonomické krize. Ale jemu přinese upevnění moci a vazbu na vojenskoprůmyslový komplex,“ uvedla.
 
Nejnovější vydání časopisu Týden přineslo obsáhlý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem. V něm říká, co by právě dělal, kdyby byl prezidentem: „Úkolem prezidenta je spíše tlumit tu hysterii. Nevybičoval bych emoce. Bavil bych se s různými stranami, abychom stanoviska propojili. To je úkol prezidenta. Není jeho úkolem štvát, vyvolávat strach, emoce a nenávist. A obzvláště ne v této situaci.“
 
Můžete jeho slova okomentovat?
 
Souhlasím s Karlem, že pokud je tu problém, jako je strach z uprchlíků, prezident by měl přijít s realistickým návrhem, jak se to má řešit. A lidi uklidnit. Být člověkem, který společnost stmeluje. Což Miloš Zeman dělá přesně opačně. On se snaží co nejvíce rozklížit společnost, vzbudit vášně nejpudovějšího zrna. Což je velice nepříjemné, protože když vás takováto vášeň ovládá, chováte se úplně jinak – nevraživě, neurvale. On to umí udělat z těch nejvyšších míst. Protože když prezident straší, je jasné, že běžný občan má tendenci mu uvěřit nebo začít nad tím přemýšlet. Pak je kousek k tomu, aby společenské napětí narůstalo. Jak řekl výstižně Karel – Zeman mluví, jako by milion machometánů bylo na pochodu z Brna do Prahy.
 
Za dva roky nás čekají volby prezidentské. Bude Miloš Zeman opět kandidovat?
 
Je zcela evidentní, že ano. Svoji kampaň začal v polovině mandátu, kdy pro mnoho komentátorů bylo jasné, že když použil velmi silná slova proti uprchlíkům, tím vlastně svoji kampaň odstartoval. Je velice snadné získávat příznivce na základě silných emocí, kterými jsou strach z neznámého, nevraživost vůči minoritám. A těch Zeman našel hned několik. Nejsou to jen uprchlíci. Je to takzvaná pražská kavárna nebo lidé se zdravotním postižením. Velice často kope do slabších. 
 
Zemanovi kritici také kritizují jeho údajné napojení na Rusko...
 
Vazby jsou tam evidentní. Kdo mu financoval kampaň? Kdo stojí vedle něj? To jsou lidé napojení na ruský byznys. Jsou to neuvěřitelné peníze, které se kolem toho točí. Ale není to jenom kvůli penězům. Jsem přesvědčená, že Zeman z celého srdce upřímně fandí Putinovi. Je pro něj vzorem úspěšného politika, který si chce uchovat autoritářskou moc. 
 
Jak na nás hledí svět? Co se týče zahraniční politiky, jinak mluví často premiér a ministr zahraničí, jinak prezident...
 
Evropa je přesvědčena, že podporujeme Rusko. Zeman svými výroky úplně překryl zahraniční politiku Zaorálkovu. Ať už tím, jak mluví, že sankce je třeba zrušit, i když Krym je stále okupovaný a válka na Donbase stále pokračuje. Velice obratně vystupuje, tak aby rozbíjel jednotu Evropské unie. Zaujímá velmi kritický postoj vůči Unii skrze uprchlickou krizi. A to tím způsobem, že se v tomto přiklání k ultrapravicovým partajím, které obecně jsou proruské. Ať už je to Le Penová či další. Ultrakonzervativní a extremistické pravicové kruhy v celé Evropě mají asimitu vůči Putinovu Rusku. Zeman zde jde ve šlépějích Václava Klause a víceméně zhoršuje naši pozici v Evropě, protože jsme vnímáni jako člen Unie, který tíhne k ruskému pojetí geopolitiky.   
 
V rozhovoru pro Týden se také řešilo, zda je Miloš Zeman ruský agent. Což Karel Schwarzenberg nepřímo připustil či nevyvrátil. Uvedl: „On se tak chová. Nedbá o zákon, má kancléře bez bezpečnostní prověrky, obklopují ho zvláštní lidé s podivnými vazbami. Jsou to podezřelé indicie.“ Vidíte to podobně?
 
Rozhodně. Je propojen s ruskými oligarchy a primárně na samotného Putina. Putin je pro Zemana vzorem politiky. Což je pro Karla strašák, vrací Rusko zpátky. Bere mu šanci stát se civilizovanou součástí Evropy, reformovat se, zavést demokratický politický systém. Rusko ztrácí budoucnost. 
 
Vím, že sledujete ruské dění, díváte se na internetu na různé televize, čtete tímto způsobem ruský tisk. Jak hodnotíte současnou politiku Vladimira Putina?
 
Putin zatáhl Rusko do války, která jeho národu nic nepřinese. Propadne do ekonomické krize. Ale jemu přinese upevnění moci a vazbu na vojenskoprůmyslový komplex. Posílí to jeho moc. Putin přebírá mocenské geopolitické pozice v euroasijské sféře. Nepodařila se mu cesta na východ, protože Čína se tváří velice vlažně a arogantně. Nicméně na Blízkém východě se mu to daří. Asad doslova vstal díky Putinovi z mrtvých. Je tady také Írán, který bojuje po boku syrské armády s ruskou letadlovou podporou. Určitě jedná s dalšími. Jeho hlavní tah jezdcem ale není v Sýrii. I když tam teď vyhrává a objektivně velmi potlačil i pozici Islámského státu. Za což mu bezesporu patří mezinárodní uznání. Podařilo se mu získat Kurdy, a tím pádem drží v šachu Turecko. Erdogan je v koutě.
 
Jaký je tedy podle vás hlavní Putinův tah na politické šachovnici?
 
Směrem na Evropu. Tady bude potřebovat i toho Zemana. My ho občas podceňujeme ve smyslu mezinárodní politiky. Říkáme – ano, uvnitř země je to hlas číslo jedna. Ale mnozí kolegové politici z menších i větších stran říkají – ale na Západě ho nebere nikdo vážně. Ale ve chvíli, kdy Putin začne znovu jednat s Merkelovou, kdy Obama usiluje o to, aby se s ním setkal. Putin se snaží o získání vlivu v Evropě a o její rozklížení. Usiluje o rozpad Evropské unie tím, že vyjeví kvůli uprchlické krizi neschopnost Evropy. Její roztříštěnost, protože není jednotná. Jde mu o to, rozbít Evropu a získat zpátky svoji oblast vlivu. Jeho primární cíl je v sousedství. Východní Evropu vnímá Putin a většina Rusů jako oblast svého zájmu. Proto tolik investic jde do lobování u politiků a novinářů. Nejen v Česku, ale v celé Evropě vznikají mikroarmády lidí. Například trolové, kteří píší komentáře na sociální sítě a dostávají za to peníze. Vytvářejí tak veřejné mínění. Nejenom tedy zeshora  prostřednictvím velice silné a účinné propagandy, ale i zezdola. Takže ve chvíli, kdy má Putin takového koně, jako je Zeman, můžeme ho vnímat jako ruského agenta. Protože je ho slyšet. Zeman se Putinovi může hodit. A překvapí tím celou Evropu. Najednou zjistí, že hodnoty, na které byla pyšná, humanistické, prodemokratické, ochrana lidských práv, nemají takovou váhu jako hrubá síla přicházející z východu. Která hraje na to, že Rusko zachrání Evropu.
 
Rusko se tedy teď stylizuje do pozice zachránce Evropy?
 
V ruských oficiálních médiích jsou často karikatury. Na nich je Evropan popíjející kafíčko a jde na něj armáda špinavých hladových uprchlíků. A jak jsou Evropané bezmocní, jak se nemohou domluvit mezi sebou. Pak přichází ruský voják, který zastavuje armádu nenajedených uprchlíků a shovívavě kouká na Evropu a říká: „No tak se seber. Tak co, tak ti pomůžeme zase jako v roce 1945.“ Myslím, že jejich cíl je rozbít jednotu Západu a Evropské unie. A pak je tu ještě jeden důležitý, hlavní tah.
 
Jaký máte na mysli?
 
Evropsko-americké spojení. Podívejte se na konflikt v Sýrii. Evropa je tam bezmocná. Jsou tam pouze jednotlivé jednotky, třeba Francouzi se zapojili. Ale Spojené státy jsou velmi pasivní. Umírnění rebelové se sice mírně podporují, ale také Kurdové, kteří jsou proruští. Turecko se prostřednictvím Erdogana už několikrát Američanů ptalo. Tak Kurdové, nebo my? Nikdy nedostalo odpověď. Vypadá to navenek, že Washington se stahuje, je v Sýrii hodně slabý. To je vědomá poloha Obamy, který dostal Nobelovu cenu za mír. Je to mírotvorce a nadále v tom pokračuje. Ale to, co vyklidil v Sýrii, zaplnil, opanoval a dominuje tomuto prostoru Putin. 
 
K čemu to vede?
 
U světového veřejného mínění jsou zpochybněny jednotná Evropa i základ Západu – demokracie a dodržování lidských práv, euroatlantické spojení. Tou invazí Ruska do Sýrie. A také na východě Evropy. Kdy ve státech, které už 25 let mají svobodu a demokracii, najednou přijde prezident či premiér – jako Zeman, Orbán a Fico – a nahlas zpochybňují správnost tohoto směru. 
 
Jsme ale členem Evropské unie, a tím součástí Západu?
 
Jasně že ano. Ale tyto věci se kumulují a vytvářejí nebezpečnou podporu v Rusku. Putin není zcela v realitě. Sní svůj mocenský sen a už se vidí, že dělí svět s Merkelovou a Obamou, něco jako Jalta 2. A jakákoliv jeho podpora je pro něj dobře. Západ už ztratil možnost chovat se vůči němu tvrdě a důsledně. Postupně se nahlodává ten pomyslný ostrov Evropa. Musíme si uvědomit, že největší nebezpečí je to pro východní Evropu. My jsme jako na východním břehu ostrova Evropa. Ale jak se k Evropě chováme? Jak ji vydíráme uprchlíky? Tady nejde o kóty, ale o celkový postoj. Začínáme být trouble maker Evropy. Což sice neznamená reálné nebezpečí. Ale proč vytvářet tento obraz? Po Havlovi, který o nás vytvořil obraz země, která chrání lidská práva všude na světě. Tradičně to byly Kuba, bývalé země Sovětského svazu a Čína. Kde jsme měli obrovský zvuk. I to už je vniveč. Zeman byl párkrát v Číně a co napracoval Havel za řadu let, je ne úplně zapomenuto, ale ve veřejném mínění překryto. Zeman nás posouvá na východ. Je daleko více ve svém chování a ve svých krocích proruský než proevropský. Je takovým předskokanem Putina, až začne získávat větší vliv. Jsme posunutí na východ díky Zemanovi, co mu umožňuje jeho schopnost vytvářet veřejné mínění o nás ve světě. Třeba v Rusku je neustále citován. Jakmile zazní kritika Evropské unie, jsou toho v Rusku plné noviny. Jak Česko v té Unii trpí a jak mají rozumného prezidenta, který chápe, jak to je. Souhlasím tedy s tím, že je ruský špion. Hájí zájmy až vlastizrádně Kremlu, ačkoliv zastává funkci prezidenta České republiky coby člena Evropské unie. V žádném případě nehájí zájmy Evropské unie, ale Kremlu. Je takovou prodlouženou rukou Kremlu na Hradě. Tím, jak se postavil xenofobně k řadě ne příliš oblíbených minorit – a minorita je vždycky slabá – a na prvním místě jsou ti migranti, protože je ve společnosti z nich velký strach, tím si zajistil obrovskou podporu a popularitu pro příští volby.
 
Může vůbec Miloše Zemana někdo porazit?
 
Nevím, kdo by se musel postavit, aby měl šanci. Karel Schwarzenberg by tu šanci měl. Myslím, že by zvládal funkci prezidenta. Protože když porovnám zdravotní stav obou mužů, tak není na tom Karel hůř. Kdyby tedy ohlásil kandidaturu, byl by asi jediný, kdo by mohl sebrat i hodně voličů Zemanovi. Málokterý kandidát, o kterých se mluví, by tohle dokázal.
 
Karel Schwarzenberg ale říká, že už do toho nepůjde. Kdo jiný by podle vás mohl mít šanci? 
 
Bylo by krásné, kdyby Karel kandidoval. Ale to je jeho osobní rozhodnutí. Když koukám po jiných kandidátech, jak je třeba navrhovali lidé na Národní třídě, tak mi přijde, že největší šanci vzít nějaké hlasy Zemanovi má textař Michal Horáček. Má v sobě univerzální charisma a dokáže oslovit miliony. V tom, jak odsoudil ten útok na Kliniku, ukázal, že v lidskosti a civilizovanosti stojí na opačné straně než Zeman. Nebudu komentovat další kandidáty, i když je znám. Ať kandidují i další. Čím více skutečných demokratů, kteří ochrání naši sounáležitost se Západem, tím lépe. Je třeba se vrátit do civilizovaného světa, kde platí západní hodnoty, řekla bych i křesťanské. Sounáležitost s trpícími, tolerance, ochrana lidských práv. To všechno nám Zeman bere.
 
  • Date:23.02.2016