Aktuality

Budovy se více přizpůsobí potřebám osob s pohybovým handicapem, seniorů s omezenou pohyblivosti a rodičům s kočárky

  • Date:27.05.2008
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany prosazuje zavedení povinnosti zřizování výtahů v bytových domech už u čtyřpodlažních budov, tedy snížení o jedno podlaží. Původní návrh vyhlášky o technických požadavcích na stavby stanovuje povinnost zřizování výtahů v bytových domech se vstupy do bytů v úrovni pátého a vyššího nadzemního podlaží.

 

O možnost instalaci výtahů byl nově rozšířen i Národní rozvojový program Mobility pro všechny, na jehož základě jsou poskytovány dotace na bezbariérové úpravy veřejných prostranství a budov.

„Je důležité, aby nejen veřejná prostranství, ale i budovy a bytové domy byly plně přístupné osobám se zdravotním postižením, seniorům a rodičům s kočárky. Absence vyhovujících výtahů v několikapodlažních budovách je pro mnohé lidi s postižením, ale i pro seniory s omezením pohyblivosti či rodiče s kočárky problémem," řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. „Mladý bezdětný pár se nastěhuje do nového bytu ve vyšším podlaží v domě bez výtahu, pak se mu narodí děti a rodiče mají problémy s kočárkem či v případě případného pohybového handicapu kohokoliv z rodiny. Musíme také myslet na to, že jednou zestárneme a výtah budeme potřebovat," uvedla příklad Stehlíková.

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany prosadil rozšíření Národního rozvojového programu mobility pro všechny, na jehož základě jsou poskytovány dotace na bezbariérové úpravy veřejných prostranství a budov. Okruh stavebních úprav, na něž je možno v rámci programu přispívat, byl rozšířen o bezbariérové úpravy uvnitř budov, především instalace výtahů a zdvihacích plošin a bezbariérové úpravy hygienických zařízení. V dosavadním znění bylo zpřístupňování budov omezeno na odstraňování bariér při vstupu do budov, což je z hlediska užívání budov osobami se sníženou schopností pohybu a orientace nedostačující.

Výbor podpořil 58 projektů 28 organizací, jejichž členskou základnu tvoří více než 50% osob se zdravotním postižením. Z vládního dotačního programu bylo rozděleno 24 milionů korun.

Výbor doporučil ostatním resortům k podpoře projekt internetového centra překladu pro neslyšící osoby. To nabízí neslyšícím občanům, kteří se ocitnou v situaci vyžadující okamžité dorozumění se s osobami slyšícími, možnost dostat se prostřednictvím internetu k tlumočníkovi do znakové řeči. Tato služba může neslyšícím pomoci řešit jejich situaci například na úřadech, na policii či v nemocnici.

Výbor vyhlásil XV. ročník Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení, která je udělována ve třech kategoriích - televizní, rozhlasové a tiskové. Smyslem Ceny je upoutat pozornost médií k této problematice a jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňovat mínění a postoje veřejnosti vůči osobám se zdravotním postižením. Nejlepší z prací jsou vždy oceněny na slavnostním večeru pořádaném k Mezinárodnímu dni zdravotně postižených osob začátkem prosince. Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 1994 a ve čtrnácti uplynulých ročnících bylo hodnoceno téměř 700 prací.

Uzávěrka letošního ročníku soutěže je 30. září 2008. Propozice a podrobnější informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách Výboru www.vvzpo.vlada.cz.

  • Date:27.05.2008