Aktuality

Vláda projednala doporučení Výboru OSN pro lidská práva

  • Date:23.07.2008

Vyjádření České republiky k závěrečným doporučením Výboru OSN pro lidská práva - kontrolního orgánu Mezinárodního paktu pro občanská a politická práva

Vláda České republiky vzala na vědomí vyjádření České republiky k závěrečným doporučením Výboru OSN pro lidská práva - kontrolního orgánu Mezinárodního paktu pro občanská a politická práva. Vyjádření vládě předložila ministryně vlády pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Džamila Stehlíková.

Česká republika jako smluvní strana Mezinárodního paktu pro občanská a politická práva (dále jen „Pakt") vypracovala v roce 2007 druhou periodickou zprávu o plnění Paktu. Výbor OSN pro lidská práva, který je pověřen sledováním dodržování Paktu smluvními stranami, vyhodnotil tuto zprávu a přijal závěrečná doporučení, kde shrnul situaci v České republice ohledně dodržování občanských a politických práv zaručených Paktem a problémové oblasti, kde by Česká republika měla zjednat nápravu a doporučil jí, jak při tom postupovat. Jako problémové oblasti viděl hlavně postup policejních složek vůči určitým sociálním a národnostním skupinám (např. Romové), stejně jako nemožnost nezávisle přezkoumat tento policejní postup. Rovněž problematika nedobrovolných sterilizací žen v minulosti, nedostatečná ochrana práv osob umísťovaných do psychiatrických léčeben či trvající neexistence komplexní právní ochrany před diskriminací. I v integraci cizích státních příslušníků byly shledány nedostatky a problémy, včetně právě přístupu cizinecké policie.

Výbor požádal Českou republiku o vyjádření k vybraným bodům ve lhůtě jednoho roku od vydání zprávy. Jednalo se o problematiku postupů policie, osob v psychiatrických léčebnách a diskriminace. V svém vyjádření Česká republika mimo jiné uvádí, že Ministerstvo vnitra se chystá zefektivnit vyřizování stížností na postup policie a zlepšit vzdělávání a přípravu policistů na jednání ve vypjatých situacích. Novela zákona o Policii ČR předpokládá zřízení nezávislého inspekčního orgánu na šetření stížností proti postupu policistů. Nový zákon o zdravotních službách upraví nucenou hospitalizaci duševně nemocných pacientů jen v případě bezprostředního ohrožení a stanoví povinnost soudu jej vždy vyslechnout, přičemž pro soudní řízení by pacient měl mít nárok na dostupnou právní pomoc. I nová úprava opatrovnictví v návrhu nového občanského zákoníku zvyšuje roli svěřené osoby a naopak snižuje roli opatrovníka. Situaci v boji proti diskriminaci považuje Česká republika za uspokojivou, i když komplikovanou, a k jejímu zlepšení připravuje komplexní návrh antidiskriminačního zákona, který je v současnosti v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Na pomoc romské komunitě pak existuje dostatek vládních i nevládních programů a organizací, včetně např. Koncepce projektu včasné péče o děti ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které se zaměřuje na překonání bariér romských dětí v přístupu k běžnému vzdělání.

 

  • Date:23.07.2008
  • Autor:Jakub Machačka, Rada vlády pro lidská práva