Chudoba a sociální začleňování

Vláda schválila zařazení Litvínova jako třinácté lokality Agentury pro sociální začleňování

  • Date:12.01.2009
Dzamila Stehlikova at a meeting in Litvinov
V lednu 2009 bylo na návrh ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové schváleno vládou ČR rozšíření pilotního projektu Agentury pro sociální začleňování o lokalitu Litvínov, respektive o vybranou lokalitu Janov.
Stát chce tímto krokem aktivně napomoci řešení situace v prostoru, kde v minulém roce eskalovalo sociálního napětí v síle v naší zemi dosud nevídané. Demonstrace pravicových radikálů často podporovaných i příznivci neofašismu byly vyvrcholením sociálního napětí vznikajícího jak v důsledku nevhodných zásahů do lokality, tak i dlouhodobým neřešením vzniklých problémů.

„Projekt Agentury postavený na analýzách a doporučeních českých i mezinárodních odborníků znamená první ucelený pokus k odstraňování problémů sociálního vylučování. Kde jinde než právě v lokalitě, v níž se nejvíce vyostřil konflikt mezi právem a slušností a nacionalistickými radikály, musí Agentura fungovat a zdejší situaci zlepšovat," řekla Džamila Stehlíková.

Situační analýza v místě, kterou zpracovala Agentura, ukazuje skutečnou hloubku problémů. V Janově došlo k rozsáhlé privatizaci bytového fondu do správy realitních kanceláří, které pak zorganizovaly sestěhování sociálně slabých obyvatel z různých koutů ČR. Tyto realitní kanceláře odkupovaly od sociálně slabších občanů byty v lukrativních lokalitách a zprostředkovaly jim bydlení na janovském sídlišti. Nyní mezi novousedlíky převažují sociálně slabší jedinci a rodiny, které si s sebou do nového bydliště přinášejí „kulturu chudoby" - sklon k závislostem, syndrom dlouhodobé nezaměstnanosti spolu s návykem na závislost na podpoře státu, standard práce „na černo", okrajový či nulový zájem o vzdělání, dlouhodobou zadluženost. Sídliště je navíc dnes rejdištěm podvodníků, tzv. „úžerářů", tedy poskytovatelů lichvářských půjček a jejich vymahačů. Sestěhování se dotklo i tzv. starousedlíků: jejich byty jsou nyní takřka neprodejné a neumožňují jim odstěhovat se. Soužití na sídlišti se pro ně stává nesnesitelným. Vybavenost sídliště jeho stále hlubší deprivaci rovněž podporuje: je zde větší množství heren, zastaváren a restaurací nižší kategorie. Naopak je zde nedostatečná možnost společenského, kulturního či organizovaného sportovního vyžití jak dětí, tak dospělých.

Podle rozhodnutí vlády bude Agentura partnerem města Litvínova. Příprava konkrétních projektů začne ještě v lednu. „Bude tomu skoro dva roky, kdy jsem městu slíbila, že se stane součástí Agentury. Oceňuji, že vláda vzala v potaz výsledek několikaměsíční práce, během níž Litvínov připravil ucelenou strategii pro řešení chudoby a sociálního vyloučení. Spolu s partnery a mým týmem tak umožnil začlenění města do Agentury," řekla ministryně Stehlíková.

 

  • Date:12.01.2009