Jaký je cíl českých dětí? Chtějí být nejlepší

  • Date:08.09.2008
Dva studenti gymnázia Open Gate - Boarding school, s. r. o. při práci
Dnešní čeští školáci mají v jedné věci jasno: chtějí být nejlepší. To alespoň zjistili zpravodajové Deníku, kteří oslovili 1200 dětí. Touhu po dokonalosti přiznalo 23 procent z nich, devět procent chce ovládat cizí jazyky, deset umět tančit, zpívat a kreslit.
V odpovědích se projevila i dětská zvídavost. Více než 17 procent oslovených se chce dopátrat, co je po smrti, a rozkrýt i další záhady.
„Chtěl bych být konstruktérem vojenských stíhaček. Ale uvědomuji si, že to není jen technická výzva. Budou někomu sloužit a já si přeji, aby byly v rukou těch správných lidí. Proto sleduji politický vývoj," svěřil se Deníku čtrnáctiletý Matouš Zavřel.
Nedávný výzkum agentury Factum Invenio pro český výbor UNICEF ale zjistil, že dvě třetiny dětí mezi 9 až 17 lety jsou přesvědčeny, že radnice a poslance nezajímají jejich názory. Rády by přitom mluvily do rozhodování týkajícího se volného času (22 %) a školství (19 %).
„Vzhledem k rostoucí psychické vyspělosti a informovanosti dítěte navrhujeme snížení věkové hranice pro aktivní volební právo v komunálních volbách případně referendech na 16 let," reagovala na uvedené čísla ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.
Větší zatažení do rozhodovacích procesů podporují i mládežnické organizace jako Junák či Česká tábornická unie.
Stehlíková je přesvědčena, že hlavním přínosem těchto sdružení není jen zaplnění volného času dětí, ale i výchova k aktivnímu a odpovědnému občanství. Podle ní tyto organizace mají větší šanci než škola, že předejdou sociálně patologickým jevům a sklonům k extremismu.
  • Date:08.09.2008
  • Zdroj:DENÍK
  • Autor:Martin Divíšek