Diskuse

Stehlíková vyjádřila podporu ošetřovatelce Kondýskové

  • Date:14.10.2008
Ministryně Džamila Stehlíková vyjádřila symbolicky, podáním ruky, podporu Ivě Kondýskové, ošetřovatelce, která léčila bolest
Iva Kondýsková, koordinátorka hospiců na Vysočině,  podávala opakovaně pacientům léky tišící bolest, za což nyní čelí žalobě.

Ministryně pro lidská práva se na mezinárodní konferenci Asociace poskytovatelů hospicové  apaliativní péče "Pravdy a mýty o smrti a umírání" vyslovila mimo jiné také pro větší legislativní uchopení paliativní (bolest tišící) medicíny v připravovaných zákonech o zdravotní péči.

Na závěr konference se krátce neformálně sešla s Ivou Kondýskovou, ošetřovatelkou a koordinátorkou hospicové péče na Vysočině. Kondýsková čelí obvinění z nedovoleného držení omamných a psychotropních látek a hrozí jí odsouzení k odnětí svobody s horní hranicí 5 let. Její případ ukazuje, že paliativní medicína zatím nemá pevnou právní oporu ani uznání lékařů.  

Kondýsková podala trpící pacientce opakovaně lék Sevredol na bázi morfia, který má okamžité bolest tišící účinky. Přitom jej tělo vyplaví již po několika hodinách. Pacientka si jej potom opakovaně aplikovala při nástupu nesnesitelných bolestí. Dokud lék u ní neobjevila její praktická lékařka a nespusila "případ Kondýsková".

Odborníci se domnívají, že přesto že se již čtvrtým rokem paliativní medicína vyučuje na českých lékařských fakultách, mezi praktiky přetrvává "opiátofobie". "Pakliže mají hospici plnit dobře služby pro pacienty v závěrečném stadiu nemoci a v blízkosti smrti snižovat jejich utrpení, musí mít také možnost aplikovat prostředky k tišení bolesti. Tyto v podstatě neškodné léky užívají hospicy po celé Evropě a radikálně zvyšují kvalitu života pacientů. Ti se nemusejí obávat návalů bolesti, protože jim mohou čelit užíváním léků na tišení těchto stavů, potažmo strachu před nimi," řekla k tomu na konferenci Stehlíková.

  • Date:14.10.2008