Sexuální menšiny

Cenu bePROUD neboli "buď hrdý" za celoživotní přínos komunitě leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) získala exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková

  • Date:18.05.2016
  • Photogallery:open
Cenu bePROUD neboli
"Džamila Stehlíková se ze své pozice lékařky a političky mnoho let významně angažuje ve prospěch LGBT komunity v České republice," uvedli pořadatelé. Stehlíková začala s hnutím spolupracovat v polovině 90. let. Podílela se na průzkumu o situaci gay komunit. Jako ministryně pro lidská práva pak přispěla k přijetí antidiskriminačního zákona, nechala také vypracovat analýzu o menšině a výsledná doporučení prosazovala. Působila i jako manažerka národního programu boje proti AIDS.
Z návrhů na ocenění za počin roku, který zlepšil situaci lidí LGBT či povědomí o jejich životě, porota vybrala pět kandidátů. Patřila mezi ně studie o duhových rodinách, divadelní představení, studentský krátký film Furiant, poradna Sbarvouven.cz pro dospívající a Společnost pro queer paměť. Ta si ocenění odnesla za to, že loni 1. června otevřela neziskové Centrum queer paměti. Středisko zaznamenává vzpomínky starší LGBT generace, dává dohromady sbírku a slouží jako výzkumné pracoviště i místo setkávání seniorů a seniorek.

Duhovou anticenu protiPROUD za "dlouhodobé negativní postoje a vyjádření vůči LGBT osobám" má psycholog Jaroslav Šturma. Podle pořadatelů ho média jako někdejšího šéfa Českomoravské psychologické společnosti zvala do různých pořadů, komentoval třeba pěstounskou péči či rodičovství LGBT osob. "Každý rok doufáme, že už nebude koho nominovat, ale je vidět, že vhodných kandidátů a kandidátek je v naší společnosti zatím stále víc než dost," posteskl si jednatel platformy Zdeněk Sloboda.

Organizátoři udělili i další dvě ceny - pro média a pro zaměstnavatele. Novinářskou cenu dostala Ivana Karásková z Mladé fronty Dnes za sérii reportáží o tématu LGBT. Nejvstřícnější firmou se stala společnost Vodafone. Jako jedna z mála má samostatný dokument o právech a řešení situací LGBT osob. "Firemní benefity jsou dostupné i pro rodiče z LGBT komunity," uvedl jako příklad Laně.

Podle něj se letos o cenu ucházela řada velkých společností, mezi nimi výrobce kosmetiky či vozidel, taxislužba, právní kancelář či developer. "Je vidět, že problematika diverzity na pracovišti se dostává do centra pozornosti. Potěšující zprávou také je, že výsledky byly v některých případech velmi těsné," dodal Laně.
 
ČTK 

Fotogalerie

  • Date:18.05.2016
  • Zdroj:ČTK. Foto: David Háva, Společnost pro queer paměť
  • Autor:ČTK. Foto: David Háva, Společnost pro queer paměť