Rozhovory

Eutanazie? Ne, více hospiců

  • Date:21.07.2008
co je za obzorem?
Senátorka navrhuje uzákonění eutanazie. Ministryně Stehlíková je proti, prosazuje péči v hospicích
Uklizený pokoj v moderním hospici a sestřičky, které přiběhnou, kdykoli starý, nevyléčitelně nemocný člověk zavolá. Nebo dokonce docházejí za umírajícím domů a pomáhají rodině s péčí o nemohoucího seniora.
Podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové je právě tohle východisko ze situace, kdy nemocní senioři a jejich rodiny volají po legalizování eutanazie.
S novým zákonem o eutanazii minulý týden přišla nezávislá senátorka Václava Domšová.
"Uzákonění eutanazie by bylo nešťastným řešením. Chceme proto zavést změny, abychom docílili, že většina lidí zemře doma mezi svými blízkými," říká ministryně Stehlíková. Za současných podmínek je pro řadu příbuzných neúnosné se dlouhodobě starat o nemocného člověka. Tragická je i situace v léčebnách dlouhodobě nemocných, kde senioři často končí. Ukázala to i nedávná reportáž MF DNES.
Ideální představa, jak seniorům zajistit důstojné umírání, se však od reality dost liší. V hospicích sice nabízejí kvalitní péči, ale podobných zařízení je u nás zatím jen dvanáct. Podle Marie Svatošové, prezidentky Asociace poskytovatelů hospicové péče je Česká republika s budováním hospiců přesně v polovině.
"V zahraničí je běžných pět lůžek na sto tisíc obyvatel," upozornila Svatošová.
Zákon, který by měl platit od příštího roku, počítá s tím, že pojišťovny budou hradit mobilní hospicovou péči. To znamená, že tým složený z lékařů a ošetřovatelů je k dispozici rodině umírajícího a pomáhá s péčí o něj přímo doma. Příbuzní také mohou lékaři zavolat a poradit se, pokud mají nějaký problém. "Pracuji v hospicích už dlouhá léta a nikdy se mi nestalo, že by těžce nemocný člověk prosil o eutanazii," řekla Svatošová. A dodává, že moderní medicína umí tlumit bolest, takže není nutné, aby těžce nemocní lidé trpěli.

"Máme lidi zabíjet?" S tím nesouhlasí lidé kolem dosud neznámé senátorky Domšové, která přišla s návrhem, aby zákon lékaři dovoloval "vyvolat" pacientovu smrt. "Už nyní přece dochází k takzvaným divokým eutanaziím, to potvrzuje spousta lékařů," argumentuje Milan Hamerský, předseda Liberální reformní strany, která na zákonu spolupracuje s Domšovou.
Včera Hamerský zahájil podpisovou akci na podporu zákona. "Chceme, aby za šest týdnů, kdy se senátoři budou zákonem zabývat, bylo jasné, jaký ohlas má návrh u veřejnosti," dodává Hamerský.
Lékař Petr Hach, který mimo jiné učí mediky, pochybuje, že by eutanazie, jak ji zákon popisuje, našla u jeho kolegů širší podporu.
"Máme si snad na fakultě zavést předmět zabíjení lidí? To jde přece proti zásadám lékařského povolání," míní docent Hach. Zákony by se podle jeho slov měly ubírat jiným směrem. V určité fázi léčby je jasné, že další podávání léků nemá pro pacienta smysl. "Mělo by tedy být ošetřeno, že v takovém momentě může lékař s léčbou skončit, aniž by ho rodina pacienta obvinila ze zanedbání. Debata o eutanazii by naráz byla zbytečná," navrhuje lékař.


***

* Eutanazie: pro a proti

Názory pro Zastánci eutanazie říkají, že svoboda rozhodnutí je nade vše a každý by si měl o svém konci rozhodnout sám. Přežívání na přístrojích a pod dávkami léků není důstojné. Hospiců je příliš málo na to, aby mohly být pro nemocné řešením.

Názory proti Fyzická bolest se tlumit dá. Problémem je většinou spíš rodinná situace a strach seniora, že o něj nebude postaráno. Rozhodnutí zemřít není svobodné, protože člověk ho činí pod tlakem okolností. Lékaři, kteří by s eutanazií pomáhali, by se dostali do složité etické situace.

  • Date:21.07.2008
  • Zdroj:MF Dnes
  • Autor:Lucie Frydecká