Rozhovory

Těším se na pacienty

  • Date:11.01.2009
Ministryně Stehlíková dává interview ke zdravotním zákonům
Hostem ON-LINE rozhovoru serveru tn.cz  byla Džamila Stehlíková.
matylda 20:03
Jíte vlašák?
Ráda, pokud ho připraví někdo jiný a pokud tam není příliš majonézy.
UNHOLY 20:04
Kdy jste vstoupila do Strany zelených?
Zhruba před deseti lety.
Thirst for flesh 20:05
Kdybyste loni měla poslanecký mandát nebo senátorský, koho byste volila prezidentem, předpokládám, že Prof. Švejnara, že?
Určitě ano.
Thirst for flesh 20:06
Jste pro rozpuštění KSČM - viz Štětinova iniciativa?
Nejvhodnější doba pro rozpuštění této strany byla v roce 1921, tedy v roce, kdy poprvé vznikla komunistická strana u nás.
Thirst for flesh 20:07
Funguje ještě občanské sdružení Relikty, které jste založila?
Aktivity pokračují v rámci chomutovského sdružení Kuprospěchu, s kterým se Relikty spojily.
kuba 20:12
Dobrý večer. Myslíte si že je správné snížit trestní hranici na 14 let. Měla by se soudně zakázat dělnická strana a jaký máte názor na papežův výrok proti homosexuálum. Díky a hezký zbytek neděle.
Snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let není správné řešení existence sociálně patologických jevů části mladých lidí mimo jiné také proto, že se tím také snižuje hranice legálního zahájení sexuálního života.
Vláda již podala návrh na zákaz DS.
Papežův výrok namířený proti sexuálním menšinám svědčí o absenci tolerance a pochopení pro značnou část lidí, kteří nepáchají nic zlého, ale chtějí žít podle vlastního cítění a vlastní přirozenosti. Možná je to nefér, ale připomenu, že ve vlasti nynějšího papeže bylo v době nacistické hrůzovlády umučeno v koncentračních táborech minimálně deset tisíc lidí homosexuální orientace.
The Deceiver 20:13
Byla jste nějak společensky - tedy kolaborantsky angažovaná v době, kdy jste bydlela v SSSR?
Byla jsem vězněna v psychiatrické léčebně pro šíření samizdatu.
lolo 20:15
Dobrý večer, pí. Stehlíková, myslíte si, že za tu dobu, co jste byla ve vládě, jste udělala dost pro menšiny žijící v České republice? Děkuji předem za odpověď.
Určitě by se bylo dalo udělat daleko víc. Největší dluh cítím vůči menšině, která je v podstatě většinou - vůči ženám a rovnému zacházení s nimi, například v oblasti nižších mezd za stejnou práci a vyloučení z vysoké politiky.
Bass 20:17
Mno, konečně.. To to trvalo.. Alespoň přijde někdo, kdo umí česky! A nepropaguje buzeranty a zločince;-) Otázku nemám.. Jen posílám pozdrav.
Otázka mluví sama za sebe. Alespoň je vidět, že nejsem v oblasti boje za lidská práva osamocená.
Fischer 20:25
Proč si myslíte, že zeleným klesají preference podle průzkumů? Věříte podobným průzkumům?
Strana zelených vstoupila do vlády na základě prohlášení vedení tří politických stran, které i media opakovaně označila za nejvíce ekologické, za sociálně citlivé a ohleduplné k lidským právům. Překvapivě bylo i proevropské. Straně zelených se dosud v některých otázkách nepodařilo zcela prodat to, co pro voliče vyjednala a také udělala, jsme v poločase vládnutí. Nové osobnosti, které by měly do vlády nyní vstoupit by k lepší prezentaci úspěchů vůči veřejnosti mohly napomoci.
The Deceiver 20:25
Jak vidíte práci svých předchůdců, ministrů pro lids. práva?
Byla jsem první
Ritual Slaughter 20:26
Máte už jiné zaměstnání, když máte končit v české vládě?
Mám řemeslo, které miluji a po kterém je bohužel stále větší poptávka. Jsem psychiatr.
Ritual Slaughter 20:28
Jaký máte vztah k organizaci Mladí zelení a k Hnutí Zelení?
S mladými zelenými dlouhodobě spolupracuji. Podporuji mladé při jejich snaze vstoupit do politiky.
Buried Alive 20:31
Jak vzpomínáte na Vaši účast na červnové homosexuál. akci v Brně - loni?
Nehledě na útoky extrémistů se akce povedla. Těším se na další Queer Pride, 20. června v Táboře.
TONNY44 20:32
Co po Vás zůstane za odvedenou práci kromě naprosto směšných názorů na výchovu dětí?
Když bude prolomeno prezidentovo veto a antidiskriminační zákon vstoupí u nás konečně v platnost, budu spokojena.
Jarmila 20:33
Paní ministryně, já si myslím, že svou práci jste vykonávala dobře, a je škoda, že končíte, jakým směrem se bude vaše činnost ubírat nyní. Děkuji za odpověď.
Milá Jarmilo, díky za podporu, už se těším na svého prvního pacienta po dvouleté přestávce.
Fischer 20:37
Co říkáte na názor, že obnovitelné zdroje pouze zdražují elektřinu a nebýt štědrých dotací (z rozpočtů), tak by se jejich budování nevyplatilo?
Lidstvo má podle závěrů Světového klimatického panelu na výběr: Buďto bude i nadále velkoryse ničit planetu a podřezávat tak pod sebou větev, a nebo bude v energetické politice podporovat alternativy. Mezi ně patří jednak ušetřená energie, proto daňově zvýhodňujeme energeticky šetrné technologie, a také trvale udržitelné zdroje energie. Zatížení "špinavých zdrojů" daněmi je podle mne jedním z vhodných kroků podpory nových technologií. Jejich vývoj a výroba přinese ekonomický profit všem a statisíce nových pracovních míst v ČR a EU.
Alena Khazalová 20:40
Vážená paní ministryně, chtěla bych Vám tímto vyjádřit poděkování za Vaši práci (i když se mohla některá vyjádření jevit jako kontroverzní, vyvolala diskusi, což považuju za podstatné) a především za následováníhodný postoj v této době, kéž by si z Vás vzali příklad někteří kolegové. V létě mě velmi oslovil Váš rozhovor v Ona dnes. Teď snad budete mít o trochu víc času, tak bych Vám napsala víc. Přeju Vám všechno nejlepší. Alena Khazalová
Děkuji za podporu a těším se na možnost do větších hloubky diskutovat s lidmi o věcech jejich každodenního života - o tom, čím žije každý z nás.
Honza 20:43
Proč se ještě nezrušilo tzv. porcování medvěda ve sněmovně?
Měl by se připravit návrh zákona, který by omezil politickou korupci občanů za jejich vlastní peníze. K tomu je zapotřebí politického konsenzu, který se hledá těžko, ale věřím, že s přicházející dospělostí české demokratické politiky k němu politici najdou sílu.
Buried Alive 20:45
Jako psychiatrička fandíte KBT, nebo jste pro farmakoterapii? Co říkáte stavu české psychiatrie? Česká psychiatrie má dobrou tradici. Potřebuje ale výraznější finanční podporu a hlavně odstranění diskriminace duševně nemocných, na které se někdy pohlíží jako na pacienty druhé kategorie.
Buried Alive 20:47
Jaké jste jako ministryně udělala chyby?
Už jsem se v tomto rozhovoru přiznala, málo jsem se věnovala ochraně práv žen. Teď přemýšlím, jak to napravit, a debatuji o tom se svým nástupcem.
researcher 20:49
Vaše vyloženě škodlivé názory na výchovu jsou i v rozporu s tím, co se píše v moudré knize Bibli. Jste si toho vědoma, či je Vaše destruktivní dílo cílenou spoluprací se zlem? Každopádně už abyste byla pryč. S mladou generací to bohužel jde od deseti k pěti i bez Vašich zásahů...
Nesdílím Váš černobílý názor na dnešní mládež, i když je starý jako lidstvo samo. Věřím v budoucnost a v to, že nastupující generace nebude horší než ta naše.
Buried Alive 20:51
Kolik Vám chodilo anonymů - maily, sms, dopisy a vyhrožoval Vám někdo, či Vás vydíral - kvůli funkci?
Pouze jediný člověk "v koncích" mně a mým spolupracovníkům vyhrožoval, ale jsem ráda, že jeho situace se nakonec vyřešila. Riziko k politice patří.
Václav P. 20:52
Dobrý večer, rád bych se zeptal, jak je možné, že se v naší vládě prosadil člověk jako vy. Omlouvám se, ale kdo neumí pořádně česky a mluví o Češích jako o neromech... Existuje snad nežid či nečerných? Doufám, že už se do vlády nedostanete a skončíte v Janově, abyste si své miláčky mohla chválit i nadále pokud mezi nimi budete žít.
Je to důsledek demokracie.
Vlaďka 20:54
Dobrý večer paní Stehlíková, jednak Vám chci moc poděkovat za Vaši práci, myslím, že máte za sebou velký kus práce a když v ní budete pokračovat (v případě, že žádné změny nenastanou), držím palce. Proto se chci zeptat, necítíte tuto případnou změnu trochu jako to, že někdo toho černého Petra dostat musel, ale bohužel to padlo na Vás, i když by se ve vládě našli jiní kandidáti na výměnu?
Sliby se mají plnit, Češi mají mirky dušíny rádi. Splnění premiérova předsevzetí posílí důvěryhodnost vlády.
F. Jan 20:58
Co udělali ve vládě zelení pro lepší kvalitu života občanů?
Zelení drží ve vládě hodnoty ochrany klimatu, proevropské orientace země a lidských práv. Podařilo se nám zlepšit situaci v dlouhodobě podfinancovaném školství. Naši ministři jsou autentičtí a snažíme se být maximálně transparentní. Držíme dohody.
Jabloncký A 21:01
Odcházíte dobrovolně z funkce, nebo na nátlak kolegů ze strany?
Je to strategie vedení strany, jehož jsem členkou. Chceme, aby si koaliční vláda uchovala tvář.
Monika 21:04
Proč nesnížíte hranici trestní odpovědnosti na 14 let, ale hranici sexu nechte na 15. V Anglii je trestně odpovědný člověk už v 10 letech, u nás je všechno problém.
Tak je to na Slovensku a jsou s tím obrovské problémy kvůli slaďování jednotlivých zákonů a předpisů.
buschar 21:04
Rád bych věděl, jak dlouho jste žila s naší romskou menšinou, když tomu tak rozumíte. Jaké rasistické věci jste u nich zažila? Děkuji za odpověď.
18 let.
Tomáš Tichý 21:06
Paní Stehlíková, během svého působení jako ministryně jste nic nedokázala. Vzhledem k vaší nízké inteligenci, o které jste mě přesvědčila vždy, kdy jste vystupovala v médiích, se chci zeptat, čím se chcete živit nadále? Doufám (a určitě ne sám), že už nebudete působit ve veřejném sektoru.
Jako psychiatr nepovažuji za možné komentovat něčí inteligenci. Hodnota člověka je v něčem jiném, než co ukáží testy IQ. Blažení budou navíc "chudí duchem".
Tom 21:07
Kdy si myslíte,že romové budou dodržovat zákony této země s ohledem na tu skutečnost, že měřítkem hodnot pro tuto skupinu obyvatel je právě jejich nedodržování a vytváření si "vlastních zákonů".
Zákon platí pro všechny občany státu stejně.
The Deceiver 21:08
Jakým způsobem jste se dostala do vlády ČR?
Jako místopředsedkyně Strany zelených.
Varechová Jitka 21:09
Vážená paní ministryně, nejde mi do hlavy, že zrovna Vás pokládají za nejslabší článek. Měla jsem možnost osobně sledovat Vaši práci pro hospice a obdivovala jsem Vaši pracovitost, odhodlanost a hlavně výsledek Vaší aktivity! Takže nechápu. Mohla byste mi vysvětlit Váš názor na věc? Proč zrovna Vy máte být odvolána? Jako političce Vám vyjadřuji velkou úctu a doufám, že Vás opět uvidím na politické scéně.
Můj nástupce bude podporovat nejen hnutí za hospicovou a paliativní péči a zákaz eutanazie. Bude usilovat o dotažení dalších aktivit k viditelnému závěru, který zlepší kvalitu života obyvatel, hlavně těch s „hendikepy".
Veronika 21:14
Co si myslíte, že je v dnešní době nejhorší problém v mezilidských vztazích?
Jak se říká v básni: "za trochu lásky, šel bych světa kraj," chybí snaha se domluvit a umění odpouštět.
Děkuji všem za vaše skvělé otázky a těším se někdy na shledanou. Džamila Stehlíková
  • Date:11.01.2009
  • Zdroj:www.tn.cz
  • Autor:Televize Nova