Rozhovory

Užívání opiátů? V Česku stále velká neznámá

  • Date:23.09.2008
Doprovodná fotomontáž k tématu eutanázie
Praktičtí lékaři nezvyšují umírajícím dávky tlumících léků. Čtenáři Deníku vyjadřují podporu ošetřovatelce z Nového Města na Moravě.
Pracovnice hospice v Novém Městě na Moravě bude zřejmě obviněna policií. Důvod? Těžce nemocné pacientce podávala silný opiát Sevredol bez vědomí lékaře. Na případ upozornil Deník poté, co si praktická lékařka z Jihlavy náhodou všimla u své pacientky krabičky opiátů.
Podle lidí, kteří se věnují hospicové péči, leží ale jádro problému u praktických lékařů. Ti totiž nejsou vždycky ochotni těžce trpícím pacientům opiáty předepsat. Přitom právě tlumení bolesti pomocí těchto silných léků je základem paliativní péče, která se snaží o léčbu bolesti.
Čtenáři Deníku, kteří sami zažili umírání blízkého člověka v rodině, mají ale pro jednání pracovnice hospicu pochopení. Vyplývá to z ankety na webových stránkách. Převažuje tu názor, že je těžko soudit člověka, který je svědkem krutých a ponižujících bolestí - a může pomoci.
"Pracovala jsem v nemocnici, zažila jsem mnoho trpících a umírajících a mám i vlastní zkušenost v rodině. Opravdu si vážím zmiňované ženy a všech, kteří mají odvahu opravdu pomoci," sděluje třeba čtenářka Věra Fričová.
Zkušenost s nedůstojným utrpením těžce nemocných lidí je také argumentem tuzemských zastánců eutanazie. Proti jejímu uzákonění je ale v ČR mezi lékaři spíše odpor. Návrh na legalizaci "důstojné smrti" senátorky Václavy Domšové minulý týden odmítl většinou hlasů i Senát.
Podle Domšové už ale v českých nemocnicích k případům takzvané divoké eutanazie stejně dochází. To odmítá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková "Za eutanazii nelze považovat tlumení bolesti vysokými dávkami léků v konečných fázích onemocnění, kdy možné uspíšení smrti je primárně nezamýšleným vedlejším důsledkem mnohdy vysoce žádoucího jednání," říká Stehlíková.
  • Date:23.09.2008