Lidská práva

Zpěvák Jimmy Somerville se po patnácti letech znovu setkal s Jiřím Hromadou

  • Date:26.02.2010
  • Photogallery:open
Jimmy Somerville a Jiří Hromada v Praze
Svým vystoupením v Praze podpořil boj proti HIV/AIDS

Skotský zpěvák Jimmy Somerville, hvězda bývalých skupin Bronski Beat a Communards vystoupil 26. února v Praze. Svým vystoupením podpořil boj proti HIV/AIDS, setkal se s českým gay aktivistou Jiřím Hromadou, ředitelem pražského Domu světla Miroslavem Hlavatým a manažerkou Národního programu HIV/AIDS pro ČR Džamilou Stehlíkovou.

Jimmy Somerville poprvé navštívil Prahu před více než 15 lety a tehdy poskytl rozhovor pro gay společenský časopis SOHO revue. Hlavním tématem setkání Jimmy Somerville s  Jiřím Hromadou tehdy – stejně jako v roce 2010 – byla lidská práva gayů a potřeba celospolečenského úsilí postavit se hrozbě HIV/AIDS. Setkání se zpěvákem  se zúčastnili i ředitel pražského Domu světla Miroslav Hlavatý a manažerka Národního programu HIV/AIDS pro ČR Džamila Stehlíková. Jimmy Somerville ocenil činnost Domu světla, jediného zařízení ve střední Evropě, které poskytuje sociální péči lidem žijícím s HIV/AIDS a je celorepublikovým centrem anonymního a bezplatného testování na HIV/AIDS.

 Jimmy Somerville je snad prvním popovým zpěvákem který otevřeně přiznal svoji homosexualitu a po svém coming outu v roce 1980 podporuje hnutí gayů v boji za  lidská práva a aktivně se zapojuje do akcí proti homofóbii. Zpěvák vystupuje na Gay Pride v Londýně, New Yorku, Sydney či Tokiu.   Tvorba Jimmy Somervilla dodává sílu k hledání vlastní identity, cesty k lidem  a společenského uplatnění. Svými prvními písněmi Jimmy Somerville přibližuje posluchačům křehký svět dospívání a mládí ve srážkách s vnějším světem. Píseň „Smaltown Boy“, otevřená výpověď osamělého mladíka, usilujícího o pochopení a lásku, dosáhla v době svého vzniku třetí příčky v hitparádě.    Koncem osmdesátých let Jimmy Somerville začal být politicky aktivním především v odporu proti projevům nacismu, za lidská práva gayů a v boji proti HIV/AIDS. Písně Jimmyho Somerville lze nazvat „angažovanými“, aniž by cokoliv ztratily na své umělecké hodnotě. Jeho zpěv je bojem za lidskou důstojností a právo získat vlastní místo ve společnosti, kde se v osmdesátých letech často docházelo k diskriminaci homosexuálů. Společně s Richardem Colesem jako první otevřel na popové scéně tabuizované  téma smrtelné hrozby HIV/AIDS. Velkým úspěchem byl hit „Neopouštěj mě“, který Jimmy Somerville věnoval svému kamarádovi, umírajícímu na AIDS. Bylo to těžké období mnoha ztrát, mnozí z jeho přátel a známých byli nemocní a umírali na AIDS.  Jimmy Somerville se pokusil změnit atmosféru pokrytectví, nečinnosti, diskriminace a „hysterie“ kolem gay komunity, panující touto dobou ve Velké Britanii. Východisko viděl v občanské angažovanosti. Jeho heslem bylo aktivistické „Akce znamená Život, Mlčení – Smrt“. Atmosféru tohoto bouřlivého období nejlépe vystihuje píseň „Read My Lips“. Setkání s člověkem Jimmym Somervillem bylo především inspirací pro boj proti zákeřné chorobě, kde solidarita a vzájemný respekt mají minimálně stejný význam, jako moderní léky. Setkání se zpěvákem Jimmym Somervillem bylo silným zážitkem, který ještě jednou potvrdil, že umění dokáže udělat člověka lepším, neboť otevírá cestu k pochopení toho druhého.
 

Fotogalerie

  • Date:26.02.2010
  • Autor:Džamila Stehlíková